latinica  ћирилица
07/09/2019 |  18:14 | Autor: Agencije

Svici sa Mrtvog mora opet zbunjuju naučnike

Јedan od najbolje sačuvanih rukopisa iz zbirke svitaka sa Mrtvog mora unio je dodatnu zabunu među istraživače pošto je analizom pronađena hemikalija koja ne postoji u oblasti u kojoj su svici pronađeni.
Pećina u Kumranu - Foto: Wikipedia
Pećina u KumranuFoto: Wikipedia

Ispitivanje koje je sprovela grupa istraživača sa Masačusetskog tehnološkog instituta otkrilo je da je jedan od svitaka iz zbirke Hramovnih tekstova konzerviran vrstom minerala koji se ne može pronaći u toj oblasti, što je naučnike navelo da se zapitaju gdje i kako su ovi drevni tekstovi nastali.

U članku koji je objavljen u časopisu Sajens advansis (Science Advances) istraživači su naveli da su na rukopisima pronađeni slojevi glauberita i tenardita, sulfati minerala koji "se ne nalaze u regionu oko Mrtvog mora".

U članku se dodaje i da ovo otkriće nameće intigantno pitanje o porijeklu Hramovnih svitaka.

Ira Rabin, sa Saveznog instituta za ispitivanje materijala Univerziteta u Hamburgu, koja je bila uključena u ovu studiju, prenijela je informativnoj službi MIT-a da ovi rezultati imaju dalekosežne implikacije ne samo u slučaju svitaka sa Mrtvog mora.

- Ovo nam pokazuje, između ostalog, da se u ranoj proizvodnji pergamenta na Bliskom istoku koristilo nekoliko različitih tehnika, nasuprot samo jednoj koja je korišćena u srednjem vijeku - navela je Ira Rabin.

Pergamenti koji su otkriveni u pećinama Kumrana bili su podijeljeni u tri grupe u zavisnosti od načina izrade.

Pergamenti od kože, braon pergament koji je bio potamnjivan na način koji je tipičan za istočne kulture, i nebojeni, bijeli pergament tipičan za zapadne tehnike proizvodnje.

Hramovni spisi su bili ispisani na materijalu tako tankom da su naučnici pretpostavljali da je napravljen cjepanjem životinjske kože na dva djela i nisu bojeni, a samo na njima su utvrđeni sulfati koji postoje van regiona oko Mrtvog mora.

Naučnici su zadovoljni jer im ovo otkriće omogućava da ove tekstove bolje konzerviraju za budućnost, jer su otkrili postojanje soli koje bi reagovale na najmanju promjenu vlažnosti što bi moglo da dovede do uništenja svitaka.

Svici sa Mrtvog mora

- Svici sa Mrtvog mora ili "Kumranski spisi" sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstova iz Hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. u 11 pećina u okolini Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Kumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog istorijskog i religijskog značenja pošto sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih oko 100. p. n. e. te sadrže dokaze o značajnoj raznolikosti vjere i prakse unutar kasnog judaizma.

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu.

Svici su većinom poistovjećeni sa drevnom jevrejskom sektom zvanom eseni, no neki naučnici sumnjaju u njihovu povezanost sa spisima.