latinica  ћирилица
08/09/2019 |  09:53 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Vojna vježba "Begej 2019"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Združenoj taktičkoj vježbi sa bojevim gađanjem "Begej 2019". Predsjedniku Srbije pridružio se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vojna vježba održana je na privremenom poligonu "Titel".

Nakon vježbe je potpisan sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije.

Sporazum su potpisali načelnik uprave za planiranje i razvoj Generalštaba VS brigadni general Milan Popović i načelnik Kancelarije za međunarodno-vojnu saradnju Centralnog vojnog komiteta general major Si Guovej.

 Titel: Vojna vježba "Begej 2019" (foto: RTS)

Na vježbi "Begej 2019" učestvuovalo je više od 900 pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

Učesnici vježbe izvodili su riječni i specijalni desant, brodsku vatrenu podršku, uspostavljanje mostnog mjesta prelaska, kao i nalete vazduhoplova RV i PVO.

Titel: Vojna vježba "Begej 2019"(Foto: RTS)

Ukupno je angažovano 228 sredstava, i to 33 borbena vozila, 31 plovni objekat, 13 vazduhoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerskih sredstava.

Vježbi su uz predsjednika Republike Srbije  i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali i  ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnikaGeneralštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.