latinica  ћирилица
08/09/2019 |  15:54 ⇒ 09/09/2019 | 08:27 | Autor: RTRS

Održana najveća vojna vježba "Begej 2019”; Srbija ima jaku vojsku, poručio Dodik (FOTO)

Vojska Srbije održala je Združenu taktičku vježbu sa bojevim gađanjem "Begej 2019". Vježba je održana na privremenom poligonu "Titel", uz učešće riječne flotile, kopnenih snaga i vazduhoplovnih jedinica Vojske Srbije.

Vježbi su prisustvovali predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović i više od 900 pripadnika Vojske Srbije, raznih rodova.

Nakon vježbe potpisan je sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije.

Sporazum su potpisali načelnik uprave za planiranje i razvoj Generalštaba VS brigadni general Milan Popović i načelnik Kancelarije za međunarodno-vojnu saradnju Centralnog vojnog komiteta Kine general major Si Guovej.

      View this post on Instagram

Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "BEGEJ 2019", na privremenom poligonu "Titel".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 8, 2019 at 1:33am PDT

- Danas možemo da se pohvalimo kineskom donacijom, ukupno 40 vojnih sredstava smo dobili, od čamaca do motornih sanki koje su neophodne za brdsko-planinsku jedinicu koju treba da formiramo na zapadu Srbije - istakao je predsjednik Vučić.

Srbija je, ponovio je Vučić, vojno neutralna i ne može da očekuje pomoć ni od koga, a nalazi se u regionu u kojem NATO daje izdašne poklone pojedinima zemljama.

- Suština naše pozicije je da se uzdamo u se i u svoje kljuse. Mi moramo da budemo dovoljno snažni da zaštitimo i sačuvamo svoju zemlju od svakog potencijalnog agresora - istakao je Vučić.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, istakao je da je vježba dokaz da je Vojska Srbije sposobna da brani teritoriju Srbije i srpski narod.

- Drago mi je što sam mogao da se uvjerim u sposobnost, obučenost i opremljenost i sve ono što je veoma važno za osjećaj, koji svi mi Srbi imamo i volimo, a to je da imamo stabilnu i dobro organizovanu i jaku vojsku - rekao je Dodik novinarima nakon vježbe.

Dodik prisustvovao vojnoj vježbi "Begel 2019" (FOTO: studiob.rs)

Komentarišući zabranu ulaska u Hrvatsku delegaciji Vojske Srbije koja je trebalo da prisustvuje obilježavanju Dana jasenovačkih mučenika, Vučić je rekao da je hrvatska policija bila obaviještena o toj posjeti. Naveo je da je zahvalan Republici Srpskoj na zajedničkoj ideji da u Donjoj Gradini bude izgrađen memorijalni centar posvećen žrtvama ustaškog logora Јasenovac iz Drugog svjetskog rata.

- Više niko neće moći da nam zabranjuje da posjećujemo memorijalne centre i određuje po kojim pravilima da odajemo počast - rekao je Vučić.

Komentarišući zabranu ulaska u Hrvatsku delegaciji Vojske Srbije koja je trebalo da prisustvuje obilježavanju Dana jasenovačkih mučenika, Vučić je rekao da je hrvatska policija bila obaviještena o toj posjeti.

- Ne vidim da je u uniformi srpskog vojnika bila kakva uvreda. Nije to ustaška uniforma. Neka oni imaju svoje istine, a mi ćemo da govorimo jednu istinu, ono što se dogodilo - rekao je Vučić.

Uskoro se, naveo je Vučić, očekuje da jedna američka kompanija predstavi prijedlog izgleda memorijalnog centra. Izrazio je uvjerenje da će sva srpska djeca i svi ljudi željeti da posjete taj memorijalan centar i odaju počast žrtvama.