X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/09/2019 |  16:54 | Izvor: SRNA

Plenković: Reagovali smo ozbiljno na pokušaj provokacije

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Hrvatska u pokušaju nenajavljenog ulaska u zemlju 11 pripadnika Vojske Srbije reagovala kao ozbiljna država.
Andrej Plenković - Foto: HRT
Andrej PlenkovićFoto: HRT

- Reagovali smo upravo onako kako reaguje ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja drži do sebe kada neko pokuša da izvede provokaciju umjesto da kulturno, u skladu sa praksom, hrvatskim zakonima, međunarodnom pravu najavi posjetu, a potom eventualno i druge detalje - rekao je Plenković novinarima u Solinu.

Plenković kaže da Hrvatska na "takve provokacije odgovara čvrsto, čuvajući dignitet države i pravni poredak".

- Mislim da smo napravili upravo ono što je trebalo i što bismo napravili i sutra - dodao je Plenković.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu da "moraju da razumiju da ovo više nije '91. i da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kada žele".

- Prema tome, zna se kako se to radi - zahtjev, pa odobrenje. Hrvatska je ozbiljna država, u njoj se moraju provoditi zakoni i Srbija mora to da zna - rekao je Krstičević.

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, juče ujutro je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Delegacija je, kao i prethodnih godina, trebalo da prisustvuje obilježavanju dana Јasenovačkih novomučenika i bila je na vrijeme i po uobičajenoj proceduri najavljena.