latinica  ћирилица
09/09/2019 |  10:56 | Autor: TANЈUG

Han preuzima ključni resor u Evropskoj komisiji?

Јohanes Han, kojeg je Austrija imenovala za člana nove Evropske komisije, mogao bi dobiti ključni resor u toj instituciiji EU.
Јohanes Han - Foto: SRNA
Јohanes HanFoto: SRNA

Prema pisanju bečkog dnevnika Standard, među novinarima je kružila lista sa imenima i nadležnostima novih članova Evropske komisije u kojoj je Han bio planiran za resor unutrašnjih pitanja i migracije.

Međutim, list saznaje da je to bilo samo razmišljanje nove šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja sada namjerava Hanu da dodijeli resor finansija EU, koji je do sada vodio Ginter Etinger.

Han je želio da ostane na mjestu komesara za proširenje, i bude dalje nadležan za spoljne odnose EU, ali je u Komisiji običaj da komesari i službenici redovno mijenjarju resore.

Resor finansija u Komisiji se ubraja u "ključne" nadležnosti, jer je nadležni komesar jedan varsta ministra finansija i tako nadzire sve programe i političke projekte, odnosno prihode iz država članice.

Iduće godine treba da se pregovara o novom budžetu, što će biti škakljivo političko pitanje, koje očekuje komesara za finansije.