latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:06 | Autor: RTS

Rusija broji glasove nakon lokalnih izbora

U Rusiji su održani lokalni izbori, na kojima su građani birali regionalne i lokalne vlasti, kao i poslanike za upražnjena poslanička mjesta u Državnoj dumi. Јedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji, rekao je premijer Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev glasa na izborima (Foto: Sputnik) -
Dmitrij Medvedev glasa na izborima (Foto: Sputnik)

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta oglasio se ruski premijer i lider Јedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev, koji je rekao da, prema izlaznim anketama, njegova stranka ostaje vodeća politička snaga u Rusiji.

- Sudeći prema informacijama koja nam stižu sa Dalekog istoka i iz Sibira, Јedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji - rekao je Medvedev.

Agencija Rojters, pozivajući se na RIA Novosti, prenosi da prvi rezultati izbora za gradski parlament u Moskvi pokazuju da Јedinstvena Rusija ima za trećinu manje poslaničkih mjesta nego što je imala do sad.

Na prošlim izborima Јedinstvena Rusija osvojila je 28 poslaničkih mjesta, od ukupno 45, i tako imala apsolutnu većinu u Moskvi.

Za samostalno formiranje vlasti potrebno je najmanje 26 mandata, pišu mediji.

Јoš uvijek nema zvaničnih rezultata izbora za gradski parlament u Moskvi. 

Opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji nije mogao da učestvuje na izborima, pozvao je svoje simpatizere da na izborima u moskovskom regionu glasaju za neke druge kandidate i partije, sve sa ciljem da vladajuća partija ima što manje glasova.

Komunistička partija osvojila je 13 poslaničkih mjesta u odnosu na pet mandata koliko su osvojili na prethodnim izborima. 

Lokalni izbori održani su u 85 regiona širom zemlje, a izbori za moskovsku Dumu posebno su važni zbog predstojećih parlamentarnih izbora 2021. godine.