latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:29 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Ni nakon dva mjeseca od berbe, malinarima u Srpskoj nije isplaćen novac

Iako je ovogodišnja berba malina završena prije gotovo dva mjeseca, malinarima još nije isplaćen novac za rod. Iz Udruženja malinara ističu da još nije ni utvrđena ovogodišnja otkupnna cijena. Nezvanično, u Srednjem Podrinju otkupljeno je oko dvije hiljade tona maline.

Dobrisav Blagojević je, kao i većina malinara, ove godine svu nabranu količinu malina predao hladnjačarima, ali još nije naplatio ovogodišnji trud jer još nije utvrđena otkupna cijena.

U Udruženju malinara Vilamet za opštine Bratunac, Srbrenicu i Miliće, ističu da problem sa otkupnom cijenom malina traje već godinama.

- Otkupna cijena mora da se zna da bi malinari znali koliko novca mogu da ulože - kaže Ivan Stojanović iz ovog udruženja.

Stojanović dodaje da je situacija takva da otkupljivači ucjenjuju proizvođače, jer je sva roba otkupljena bez ugovora i bilo kakvih garancija ida su zbog toga organizovali i protest.

Dok otkupljivači i hladnjačari ne žele pred kamere, iz udruženja Vilamet traže minimalnu otkupnu cijenu od 2,5 marke po kilogramu i da se u to uračuna trošak prevoza. Očekuju i premiju od države na nivou prošlogodišnjih 30 pfeniga po kilogramu kako bi se, kažu, njihov trud isplatio.