latinica  ћирилица
09/09/2019 |  12:56 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Narodnoj skupštini predata peticija građana

Poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Јelena Trivić i Draško Stanivuković predali su danas u Parlament Srpske peticiju sa više od 3.000 potpisa građana kojom se traži objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru.
Trivićeva i Stanivuković predali peticiju - Foto: RTRS
Trivićeva i Stanivuković predali peticijuFoto: RTRS

Osim Trivićeve i Stanivukovića, inicijator ove akcije je i narodni poslanik Nebojša Vukanović, a ona se odnosi na zahtjeve za izmjenu Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru Srpske.

Trivićeva je rekla novinarima u Banjaluci da peticijom traže izmjene dva člana zakona, od kojih je jedan da se za svakog zaposlenog, osim stručne spreme, doda odrednica, odnosno podaci iz diplome koji će sadržavati ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome.

Ona je dodala da je druga izmjena ta da je nadležni organ koji vodi registar zaposlenih u javnom sektoru dužan da Narodnu skupštinu izvještava o nepravilnostima koje uoči tokom provjere vjerodostojnosti podataka koji se objavljuju u registru.

Trivićeva je rekla da ovo nije političko, već pitanje koje se tiče svih građana i koje narušava prosperitet ove zemlje, te izrazila nadu da će zahtjev za izmjene Zakona o Registru zaposlenih u javnom sektoru Srpske dobiti podršku svih parlamentarnih stranaka.

Stanivuković kaže da duboko vjeruje da u vezi sa ovim pitanjem postoji konsenzus svih građana i političkih stranaka i poslanika.

- Ovo nas ne dijeli na stranke, već pokazuje da li smo za pravdu ili nismo - dodao je on.

On je najavio da Klub PDP-a u Parlamentu Srpske priprema do kraja godine set od 10 prijedloga izmjena postojećih zakona, te prijedloge novih zakona.

Komentarišući stav odbornika SDS-a u Skupština grada Banjaluka Aleksandra Petkovića da "nema povjerenje u PDP i da mu nije jasna uloga PDP-a, te da se razmišlja o posebnom kandidatu SDS-a za gradonačelnika Banjaluke", Stanivuković je rekao da PDP i SDS u Banjaluci imaju odličnu saradnju.

Stanivuković kaže da zna da ima podršku SDS-a i da sa Petkovićem ima odličnu saradnju.