latinica  ћирилица
09/09/2019 |  13:46 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Formiran odbor o vitalnim pitanjima za Srbiju i srpski narod

Srpska akademija nauka i umetnosti formirala je programsko-organizacioni odbor "Srpsko pitanje: od 19. do 21. veka" koji će se baviti nizom vitalnih pitanja u vezi sa Srbijom, ali i srpskim narodom, izjavio je danas potpredsjednik SANU Zoran Popović.
SANU (Foto: Vikipedija/Srđan Vesić) -
SANU (Foto: Vikipedija/Srđan Vesić)

Popović je napomenuo da je najvažanija tema kojom će se Odbor baviti Kosovo i Metohija, ali i temama poput položaja srpskog naroda u susjednim zemljama, zaštita kulturno-umjetničke baštine i utvrđivanje njenog srpskog identiteta, kao i istorijski, ustavno-pravni, ekonomski i religijski aspekti.

- Geostrateško opredeljenje, pitanje jezika i demografsko pitanje, korpus ljudskih prava, bezbednost, međunarodni odnosi... i sve one druge aktuelne oblasti su ono čime će se Odbor baviti - rekao je Popović.

Popović je rekao da je prvi sastanak tog odbora održan 21. juna i da je na čelu odbora predsjednik SANU, akademik Vladimir Kostić.

- Odbor je u suštini tek formiran i na prvom sastanku je bilo reči o načinu rada i da li će pitanja kojima će se baviti ići preko jedne konferencije, nekoliko tematskih diskusija ili nekih drugih oblika rada - rekao je Popović.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio programe SANU u Beogradu, Nišu i Novom Sadu do kraja godine, rekao i da će naučni skup o Kosovu i Metohiji biti organizovan u decembru, u sklopu rada tog odbora.

Popović je rekao da će do kraja 2019. godine u SANU biti realizovan novi ciklus predavanja pod nazivom "Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u 21. veku".

Prema njegovim riječima, SANU je s ciljem skretanja pažnje javnosti na ozbiljnost tog problema na globalnom i domaćem planu, pokrenula ciklus predavanja o energiji.