latinica  ћирилица
09/09/2019 |  15:01 | Autor: SRNA

Lazanski: NATO se 1995. svrstao direktno na stranu protivnika Srpske

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski rekao je danas Srni da je veoma važno da se ne zaboravi NATO bombardovanje Republike Srpske iz 1995. godine, jer se NATO time stavio direktno na stranu protivnika Republike Srpske.
Miroslav Lazanski - Foto: RTRS
Miroslav LazanskiFoto: RTRS

Lazanski je istakao da je NATO bombardovanjem Republike Srpske sebe pretvorio u svjetskog policajca, bez mandata UN, bez odluke Savjeta bezbjednosti, apsolutno prekršivši sve norme međunarodnog prava.

- To je bio početak vojnog nastupanja NATO-a na prostorima Balkana, kad je NATO prvi put izišao izvan svog mandata. NATO je krajem avgusta 1995. godine kada je bombardovao Republiku Srpsku direktno prekršio svoj statut i međunarodno pravo, da bi ga poslije prekršio i 1999. bombardujući SR Јugoslaviju - rekao je Lazanski povodom današnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, veoma je važno stalno se podsjećati na bombardovanje iz 1995. godine.

- To je vrlo važno, a na stranu to što su izazvane ljudske žrtve, što je zagadio teritoriju Republike Srpske osiromašenim uranijumom. To je posebno pitanje - zaključio je Lazanski.

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila, dok je ranjeno 98 vojnika i teže ili lakše povrijeđeno 120 civila.

Na srpske položaje bačeno je više od 10 tona eksploziva, 1.000 projektila i 13 "tomahavk" raketa, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijumom koji je ostavio trajne posljedice po zdravlje stanovništva.

NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine, operacija pod kodnim nazivom "Namjerna sila", bilo je izazvano navodnim dejstvima srpskih snaga po civilnim ciljevima u Sarajevu.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija.