X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/09/2019 |  15:04 ⇒ 19:57 | Izvor: RTRS

Privrednicima veće garancije na kredite

Bolji uslovi poslovanja u Srpskoj najavljeni su nacrtom izmjena Zakona o Garantnom fondu.

Nacrtom je predviđeno povećanje garancija i do 70 odsto za kredite u privredi, ali i mogućnost da se trgovinskom sektoru garantuje, kada zatraže sredstva od banaka. Šta će to značiti u praksi?

Ako ste vlasnik preduzeća i primjera radi, tražite 100 hiljada maraka kredita, trenutno od Garantnog fonda možete da dobijete garanciju na polovinu iznosa. Izmjenama zakona, to će biti povećano za još 20 odsto.

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar rekao je da se ovim nacrtom zakona Grantni fond omogućava firmama, kompanijama i svim ostalim koji su obuhvaćeni u zakonu da lakše dođu do kredita za svoje investicije za obavljanje poslovne djelatnosti.

Prednost je i u tome što će biti određen ukupan iznos i broj kredita u nekoj privrednoj grani, za koje će biti data garancija. To će ubrzati dobijanje sredstava.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske predviđeno je da ovaj fond osim pojedinačnih garancija izdaje i garancije za kredite odobrene isključivo ciljanim grupama kreditnih dužnika - privrednicima, rekla je danas pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić.

Do sada, neke privredne grane nisu mogle da dobiju garanciju za kredite.

Predsjednica Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je ovim zakonskim rješenjem predviđeno da se poboljšaju uslovi poslovanja privrednika i Garantnog fonda Republike Srpske.

- Ovaj nacrt zakona omogućava da preduzetnici mogu da rade sa centralnim registrom hartija od vrijednosti, a značajnija izmjena odnosi se na uključivanje sektora trgovine u mogućnost dobijanja garancija pri pristupu finansijskim sredstvima, te garantovanje za refinansiranje određenih kredita koji nisu bili pokriveni garancijama - istakla je Stojičićeva.

Privrednici se nadaju da će izmjene zakona što prije u primjenu.

Predstavnik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić smatra da predložene izmjene i dopune Nacrta zakona o Garantnom fondu Republike Srpske pomažu tehnološki razvoj privrede, jer idu u korist privrede s obzirom da su u korištenje garancija uključena i trgovina koja je do sada bila isključena.

On je podsjetio da Udruženje poslodavaca priprema sa Vladom Republike Srpske jednu kreditnu liniju gdje bi trebalo da bude dvije godine grejs period, rok otplate 10 godina sa garantovanom kamatnom stopom.

- U paketu sa ovim bilo bi dobro da doće do usvajanja konačnog zakona, kako bi Garantni fond Republike Srpske mogao pomoći privrednicima da podignu veći iznos kredita sa dužim periodom otplate - zaključio je Trivić.

Novim pravilima za garancije, privredi bi trebalo da bude odobreno znatno više kredita.

Pod određenim uslovima, garancije će biti izdate i na neke već postojeće kredite, planirano je izmjenama Zakona o Garantnom fondu, o čijem je nacrtu, u Banjaluci, raspravljala struka.