latinica  ћирилица
09/09/2019 |  16:02 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

"Ponos Banjaluke": Gimnazijalci osvanuli na bilbordima

Na više lokacija u Banjaluci danas su postavljeni bilbordi sa natpisom "Ponos grada", u znak zahvalnosti učenicima banjalučke Gimnazije koji su ostvarili zapažen uspjeh na prestižnom Međunarodnom takmičenju iz prirodnih nauka u Moksvi.

Banjalučki gimnazijalci briljirali su na Međunarodnoj olimpijadi prirodnih nauka u Moskvi, gdje su u konkurenciji 45 gradova, ekipno osvojili treće mjesto. Iz Moskve su se vratili sa pet medalja, a takmičili su se u matematici, fizici, informatici i hemiji.

U takmičenju iz matematike, Marko Јojić i Јovan Vuković osvojili su srebro i bronzu, Sergej Krčamr bronzu iz fizike. Bronzom su se okitili i informatičari Marko Dimitrić i Leon Kosić.

Za Marka Јojića, koji je osvojio srebro iz matematike, ovo je drugo učešće na Olimpijadi.

- Napravio sam značajan progres u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine sam čak išao i na zlato, ali su zadaci bili teži - rekao je Marko.

Leon Kosić, koji je osvojio bronzu iz informatike, kaže, vrijedno je radio cijele godine.

- Takmičio sam se sa 88 drugih ljudi iz 45 zemalja. Bio sam u top 40. Zadovoljan sa svojim uspjehom - priča Leon.

Znanje zavidno i iz fizike i hemije.

- Prošle godine sam isto uzeo bronzanu medalju, ali ove godine je rezultat bolji nego prošle - kaže Sergej Krčmar.

Milica Milašinović dodaje da se ove godine takmičila drugi put iz hemije, i ističe da se spremala cijele godine i da joj je par bodova nedostajalo do bronzane medalje.

Njihov uspjeh - uspjeh je banjalučke Gimnazije.

- Konkurencija je bila ogromna, a naši učenici su postigli zavidne rezultate s obzirom na uslove u kojima smo se spremali - napominje Danijela Štrbac - Uletilović, pomoćnica direktora Gimnazije.

- Uspjeh bi bio i veći kad bi se uključile i visokoškolske ustanove u pripremama za olimpijadu. S obzirom na rezultate kakve su naši učenici postigli u toj konkurenicji dobro kotiramo - poručila je Branka Fadžan, profesorka matematike u banjalučkoj Gimnaziji.

Profesori pozivaju ministarstvo da im pomogne u nabavci udžbenika za takmičenja.

- Planiramo i sljedeće godine da učestvujemo na Olimpijadi u Moskvi. Sa pripremama ćemo početi sljedeće sedmice - istakla je Ivana Nišić, profesorka Hemije

Banjalučka Gradska uprava gimnazijalcima je zahvalila bilbordima. Na njima je jasna poruka - oni su "Ponos grada".