latinica  ћирилица
09/09/2019 |  16:07 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Otkriveno spomen-obilježje u mjestu Brodar (FOTO)

Spomen–obilježje za osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog otkriveno je danas u mjestu Brodar kod Višegrada.

Poginulim borcima prethodno je služen pomen, a položeni su i vijenci i cvijeće na spomen-obilježje.

Preživjeli Žarko Toković rekao je da su u tunelu položaj držali pripadnici višegradske brigade Vojske Republike Srpske.

- Bio sam na području ruđanske brigade i javljeno nam je da imaju ranjenici na Brodaru. Kada sam došao bilo je izrešetano sanitetsko vozilo. Vozač i pratilac su bili ranjeni, a doktorka i medicinska sestra su poginule. Pakao je trajao devet dana, bez hljeba, bez vode. Nismo se htjeli predati, naš saborac Novak Arsić se ubio jer nije mogao ni da hoda ni da ustane, ubio se u teškim mukama. Nismo imali nijedne tablete da damo ranjenicima - ispričao je Toković.

Foto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je opštinska Boračka organizacija podigla spomen-obilježje želeći da se oduži ovim junacima i da njihova imena otrgne od zaborava.

- Ako naša generacija ova mjesta zaboravi, istorija će zaboraviti njih, a time i nas koji smo imali obavezu prema njima i njihovim porodicama. Spomen-obilježje podižemo kao sjećanje koje posvećujemo našim saborcima - istakao je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da bi se svake godine na ovaj datum moralo okupljati u što većem broju kako bi bila odata počast žrtavama i ne bi bila zaboravljena ovakva dešavanja.

Sestra nastradalog Novka Savić rekla je da je njen brat nastradao sa 26 godina.

- Zahvaljujem Boračkoj organizaciji Višegrad i načelniku opštine Višegrad što po prvi put organizuju ovo obilježavanje i što nisu zaboravili stradale - istakla je Savićeva.

Spomen-obilježje je izgrađeno na inicijativu Boračke organizacije Višegrad.

Foto: SRNA

U tunelu na regionalnom putu Rudo-Brodar, od 9. do 17. septembra 1992. godine vojnici Armije BiH opkolili su devet boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog koji su se junački borili devet dana.

U tunelu je poginulo osam boraca Vojske Republike Srpske i dva zdravstvena radnika.

Prema scenariju Vanje Bulića režiser Srđan Dragojević inspirisan ovim događajima snimio je film "Lepa sela lepo gore".

U ovaj film utkana je ispovijest Mikajla Šimšića, jednog od preživjelih srpskih boraca iz tunela Brodar.

Za zločin nad medicinskim radnicima i borcima VRS u tunelu Brodar, koji su počinili pripadnici Višegradske brigade tzv. Armije BiH, niko nije odgovarao.