latinica  ћирилица
09/09/2019 |  18:16 ⇒ 18:16 | Autor: SRNA

Pjongjang uskoro započinje pregovore sa Vašingtonom

Sjeverna Koreja će krajem septembra ponovo započeti pregovore sa SAD u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga, izjavila je zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Čoe Son Hui.
Donald Tramp i Kim DŽong Un - Foto: AP
Donald Tramp i Kim DŽong UnFoto: AP

Ona je rekla da Pjongjang ima volju za održavanje "sveobuhvatnih razgovora" sa SAD krajem septembra, u vrijeme i na mjestu oko kojeg će se saglasiti obje strane.

Čoe je istakla da bi Vašington trebalo da pokaže novi pristup ili bi razgovori ponovo mogli da propadnu.

- Želim da vjerujem da će američka strana da predstavi alternativno rješenje, zasnovano na metodu procjene koji će služiti interesima obje strane i koje će nama biti prihvatljivo - kaže Čoe.ž

Izjave zamjenika ministra spoljnih poslova uslijedile su nakon što je državni sekretar SAD Majkl Pompeo juče izrazio nadu u povratak pregovorima o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom u narednih nekoliko dana ili sedmica.

Lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un odredio je u aprilu rok za SAD da pokažu više fleksibilnosti i saglasio se sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom da ponovo započnu pregovore kada se ponovo sastanu u junu, ali to se nije desilo.

Pregovori o nuklearnom programu Sjeverne Koreje propali su tokom sastanka Kima i Trampa, koji je održan u Vijetnamu u februaru.