latinica  ћирилица
09/09/2019 |  18:50 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Zašto Sarajevo ćuti na huškačku izjavu "Srbe na vrbe"?

Sarajevo je ponovo ostalo "gluvo" na rasističke pokliče protiv Srba.

Nakon što je objavljen video snimak, na kojem Osman Sušić, univerzitetski radnik i član Demokratskog fronta, na utakmici uzvikuje "Srbe na vrbe", Sušić je podnio iznuđenu ostavku na članstvo u stranačkom Glavnom odboru, ali ne i u stranci Željka Komšića. I to je jedino reagovanje iz Sarajeva.

Bošnjačka bajkovita "ljevica" na jeftinoj i istrošenoj mantri o suživotu i toleranciji različitosti "zasnovana"! Ili sarajevska "građanština" na istom baždarena!? Šta god da je Osman Sušić, njen je član. I po ugledu na stranačkog lidera Željka Komšića, bosanski "potriota". Јoš juče se "patriota" Sušić nije "sjećao" svojih "ranih radova". Na spornoj fudbalskoj utakmici "možda je bio a možda i nije bio". U Sarajevu već galopirajuće ukorijenjeni jezivi šovinističko - rasistički poklič "Srbe na vrbe", "možda je izgovarao, a možda i nije izgovorio". No onda mu je "amnezičnom" patriotsko sjećanje osvježeno.

I gle čuda, "prepoznao" se Sušić na snimku. Stranački bliski Komšićev saradnik – ljevičar i sarajevskom građanštinom opijen, preko noći "postao" je "srbomrzac"!

Ili je, ipak, ostao!? Kako god, pritisnut dokazima, "velikodušno" je podnio ostavku u Glavnom odboru, stranačko je šturo saopštenje, nakon što smo pitali za sankcije. No Sušić će i dalje da "krasi demokratsku" stranačku elitu, jer član partije ostaje.

Zaćutali su na sarajevskom Fakultetu političkih nauka. Tamo, na rezervnom položaju, srbomrzac Sušić kao doktorand i viši asistent, sarajevske studente podučava kako kažu, "historiji" BiH i Јugositočne Evrope, "historiji" ratova, genocida i holokausta.

A kako to radi – nije teško zaključiti! Po već ukorijenjenoj praksi, zaćutali su i sarajevski intelektualci - novinari koji ni rječju nisu prenijeli Sušićeve pokliče, potom profesori, analitičari, političari....svi osim časnih izuzetaka. A trebalo je, bar pola Sarajeva, da "bude na nogama", kaže Sanja Vlaisavljević. Umjesto toga, ili upravo zbog toga - rasizam postaje pripitomljena pojava, kaže.

- Činjenica da se autor tog grozomornog punog govora mržnje pokliča, danas ograđuje od te rečenice i tvrdi da je se ne sjeća je prosto besmislena i prosto ni na koji način ne može opstati, naprosto zato što smo na predizbornim skupovima upravo te političe partije kojoj taj visokopozicionirani politički dužnosnik pripada, imali priliku gledati i čitati skoro srodne transparente, tako da svako odbacivanje odgovornosti od toga je zapravo apsurdno i mnogo više vrijeđa one na koje se odnosi - kaže Vlaisavljevićeva.

I Staša Košarac podsjeća da se poruke mržnje prema Srbima i Srpskoj, sve češće čuju iz Sarajeva. Zabrinjavajuće je, kaže, to što mržnju, sličnu onoj s kraja 20. vijeka, afirmišu čak i pripadnici akademske zajednice. I upravo od njih, ali i od Sušićevog političkog "idola" Komšića očekuje jasno i glasno reagovanje.

- Takve poruke kod nas prije svega izazivaju negativan osjećaj, s jedne strane i s druge strane one mogu da nađu određenu vrstu pristalica da u nekom širem smislu i brojčano većem, određenih pripadnika koje žele daljnje konflikte, ja lično mislim da je na potezu Željko Komšić - ističe Košarac.

Komšić, međutim u dalekom Somersetu u Velikoj Britaniji odaje poštu davno preminulom Pediju Ešdaunu. Uvijek spremnom da svoj patriotizam “iskali” na Srpskoj i Srbima preči mu valjda hvalospjevi o Ešdaunu, nego da u Sarajevu ponavlja isprazne fraze o patriotizmu i antifašizmu – svom, stranačkom, i stranačkih pulena poput Sušića.