latinica  ћирилица
09/09/2019 |  19:13 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Akademija "Egzodus i trajanje" u pomen Srbima stradalim u Vozući (FOTO)

U Doboju je u toku akademija "Egzodus i trajanje" - podsjetnik na ratna dešavanja u Vozući, te etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, kojoj prisustvuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Vozuća, egzodus i trajanje - Foto: RTRS
Vozuća, egzodus i trajanjeFoto: RTRS

Akademiju organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju, povodom 10. septembra 1995. godine, kada su Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" i "Farz", po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena.

U ofanzivi 10. septembra učestvovalo je 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred "El mudžahedin", potpomognuti NATO avijacijom i snagama za brze intervencije.

Vozuća, egzodus i trajanje (Foto: RTRS)

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Padom Vozuće dovršeno je etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, koje se sprovodilo u etapama, nemilosrdno, surovo i uz podršku tadašnje politike međunarodne zajednice.