latinica  ћирилица
09/09/2019 |  20:11 ⇒ 21:35 | Autor: SRNA

Dodik: Međunarodni faktor potisnuo istinu o stradanju Srba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma značajno večerašnje okupljanje na akademiji "Egzodus i trajanje" - podsjetnik na ratna dešavanja u Vozući, kao i etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, da bi se ukazalo na istinu o stradanju Srba koju je potisnuo međunarodni faktor.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Grad Doboj, udruženja njeguju sjećanje na stradanje Vozućana. To je mjesto koje pamti i zna cijela Republika Srpska, poznato po stradanju, po junaštvu, po egzodusu, po činjenici da za mnoge zločine i etničko čišćenje tog prostora nikada niko nije odgovarao, po tome da je bila prisutna mudžahedinska jedinica "El mudžahedin", pod komandom Sakiba Mahmuljina kojeg je nedavno grad Zenica proglasio počasnim građaninom - rekao je Dodik novinarima prije početka akademije.

On je podsjetio da je u to vrijeme i sadašnji član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović bio komandant policije na tom prostoru i nije spriječio da mudžahedini ubijaju Srbe.

- To, naravno, govori o tome da sa njihove strane nije ni čudo da se tako postupa. Ali, mi ne smijemo da zaboravimo! - naglasio je Dodik.

On je naveo da se, preuveličava, priča o Sarajevu, a ne vidi da je 2.000 ljudi iz Vozuće protjerano, uništena njihova vjekovna ognjišta, stradali životi, ali i materijalna, tehnička sredstva, koja je trebalo obnoviti.

- Sve što je stvarano generacijama odjednom je nestalo i kao da niko nije za to odgovoran - naglasio je Dodik.

On je dodao da niko od međunarodnog faktora nije primjećivao ni etničko čišćenje u Hrvatskoj.

- Tako se ponaša Sud, Tužilaštvo BiH, koje očigledno zanemaruje činjenicu stradanja Vozućana. Zato je važno da budemo ovdje večeras. Mi ne smijemo da zaboravimo! - poručio je Dodik.

On je naglasio da je važno okupiti se, poslati poruku, zahvaliti, prije svega gradu Doboju, koji je bio prva stanica pomoći ljudima iz Vozuće, pokazao im i otvorio širom svoje potencijale, da bi mnogi od njih ovdje mogli da se integrišu i započnu novi život.

Dodik je naglasio da na političarima i jeste da ukazuju na napravdu, na stradanje.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Ne zaboraviti težinu zločina na području Vozuće