X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/09/2019 |  20:23 | Izvor: TANЈUG

Turska uslovila Grke

Turski MSP Mevlut Čavušoglu kaže da kiparski Grci moraju da pristanu na to da kiparski Turci imaju pravo odlučivanja u upravljanju zemljom prije daljih pregovora.
Mevlut Čavušoglu - Foto: AFP
Mevlut ČavušogluFoto: AFP

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da kiparski Grci moraju da se saglase da će kiparski Turci imati pravo odlučivanja u upravljanju zemljom prije nastavka pregovora, prenosi agencija AP uz ocjenu da je time ponovno pokretanje razgovora o ujedinjenju etnički podijeljenog Kipra naišlo na još jednu prepreku.

Čavušoglu je to rekao nakon sastanka sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akinčijem i dodao da kiparski Turci ne mogu da pristanu na kompromis kada se radi o načinu vođenja centralne vlade predviđenog saveznog Kipra.

Kiparski Grci ranije su odbili zahtjev kiparskih Turaka da imaju pravo na veto na odluke bilo koje savezne vlade, zabrinuti da bi to moglo dovesti do ustupanja direktne ili indirektne kontrole Turskoj.

Kiparski Turci vide paritet odlučivanja kao ključan za izbjegavanje statusa juniora u bilo kojem partnerstvu sa većinskim kiparskim Grcima.

Nakon sastanka sa Akinčijem Čavušoglu je istakao još jedan problem - eksploataciju prirodnog gasa u vodama u kojima međunarodno priznata kiparska vlada ima isključiva prava na eksploataciju.

Čavušoglu je kazao da će se eksploatacija nastaviti sve dok kiparski Grci odbijaju prijedlog da rade zajednička istraživanja ugljovodonika sa kiparskim Turcima.

Istovremeno on je odbacio prijedlog lidera kiparskih Grka Nikosa Anastasijadesa o podeli potencijalnih prihoda od gasa sa kiparskim Turcima srazmjerno njihovom broju, ukoliko Turska pristane da pregovara o granicama Kipra i turskih priobalnih ekonomskih zona.