latinica  ћирилица
09/09/2019 |  22:13 | Autor: SRNA

Blagojević: Sačuvati od zaborava egzodus Srba sa Vozuće

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je da je padom Vozuće 10. septembra 1995. godine dovršeno etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića koje je realizovano u etapama, nemilosrdno, surovo i uz podršku tadašnje politike međunarodne zajednice.
Vozuća - Foto: Press
VozućaFoto: Press

Blagojević je izrazio zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović za prisustvo večerašnjoj akademiji "Egzodus i trajanje", s ciljem da zločini nad Srbima budu sačuvani od zaborava.

On je podsjetio da je tog 10. septembra u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" i "Farz" spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Blagojević zahtijeva da odgovaraju i budu procesuirani svi počionioci zločina nad Srbima, kao i oni koji po komandnoj dužnosti zločine nisu spriječili.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić istakao je značaj akademije i marša "Stazama egzodusa", koje organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana, u okviru obilježavanja 24 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

On je naglasio da je važno sačuvati uspomenu na egzodus Srba koji su protjerani sa vjekovnih ognjišta i istakao da je Doboj svojevremeno najviše prihvatio raseljeno stanovništvo sa tog područja.

- Sama posjeta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika govori da nećemo odustati, da ćemo istrajavati u traženju istine, jer je najveći broj nestalih u Srpskoj na Vozući i Ozrenu - naveo je Јerinić.

Večerašnjoj akademiji prisustvovali su i nekadašnji ratni komadant Graničnog puka Vojske Srbije na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, veteran sa Košara Nenad Stanić, ataše Vojske Srbije u BiH pukovnik Danko Štrbac, konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić.

Šljivančanin je ukazao na sličnost stradanja zarad opstanka na vjekovnim ognjištima Vozućana na Vozući sa bitkom na Košarama 1998. godine, kada se sukobila Vojska Srbije sa terorističkom OVK, podržavanom od regularne Vojske Albanije i NATO avijacije, a što je nijemo posmatrao i podržavao dio međunarodne zajednice.

On je pozdravio državničke odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o zajedničkom obilježavanju svih zajedničkih praznika.

- Da se na duhovni način zajedno oplakuju najmiliji, te proslavljaju uspesi Srbije i Republike Srpske - naglasio je Šljivančanin.

Akademiji su prisustvovovali i predstavnici Oružanih snaga BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i parlamentu BiH, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, predstavnici drugih lokalnih zajednica, boračkih organizacija i Srpske pravoslavne crkve.

Prisustvovali su i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac.

Akademiju je organizovalo Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju povodom 10. septembra 1995, kada su Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" i "Farz", po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena.

U ofanzivi 10. septembra učestvovalo je 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred "El mudžahedin", potpomognuti NATO avijacijom i snagama za brze intervencije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Padom Vozuće dovršeno etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, koje se sprovodilo u etapama, nemilosrdno, surovo i uz podršku tadašnje politike međunarodne zajednice.

U Vozući će sutra biti održan marš "Stazama egzodusa" u okviru obilježavanja 24 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, koje organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja.

Marš "Stazama egzodusa" počeće u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu. Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

Riječ je o "kamionskom putu" koji ide pravcem Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna, Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Čas istorije biće održan tokom odmora na Prokopu. Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih kao znak sjećanja na dvadeset jednog svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata