latinica  ћирилица
10/09/2019 |  09:00 | Autor: SRNA

Ambasadorka Srbije je pokušala da prva uruči Zagrebu protestnu notu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je ambasador Srbije u Zagrebu /Mira Nikolić/ pokušala da uruči protestnu notu hrvatskom Ministarstvu inostranih poslova povodom zabrane ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku, ali je hrvatsko ministarstvo to odbilo i pokušalo da njoj uruči svoju notu.

U saopštenju se navodi da je ambasador Srbije imala zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Srbije kako bi predala protestnu notu.

- Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi - navodi srpsko Ministarstvo, povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, koje je samo objavilo da je ambasador Srbije odbila da primi njihovu notu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je, najblaže rečeno, neosnovan postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kome je prethodio pretres stvari članova delegacije i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka.

U saopštenju se navodi da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila najavljena nadležnim organima Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje vjerske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije još jednom ukazuje da "neprimjerenih postupaka" niti reagovanja "srpskog političkog vođstva" nije bilo.

U saopštenju se podsjeća da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su uslijedili nakon postupka hrvatskih organa.

- Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija - ističe Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske prethodno je saopšteno da je ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi protestnu notu zbog, kako je navedeno, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku.