latinica  ћирилица
10/09/2019 |  13:20 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Obilježeno 27 godina od stradanja Srba iz zasjede na Crnom vrhu

Parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na Spomen-ploču na Crnom vrhu kod Zvornika danas je obilježeno 27 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koje su toga dana 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani.
Zvornik - sjećanje - Foto: SRNA
Zvornik - sjećanjeFoto: SRNA

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih, predstavnici Republičke i gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, predstavnici grada Zvornika i zvorničke Policijske uprave, te boračke organizacije iz Bratunca i Šekovića.

Zamjenik predsjednika Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske Veljko Lazić rekao je da se ne smije nikada zaboraviti ovaj zločin nad srpskim narodom i da se mora obilježavati datum stradanja da ostane u sjećanjima sadašnjih i budućih generacija.

- Moramo se sjećati srpskih žrtava, jer je trenutna situacija u BiH takva da za zločine nad srpskim narodom niko ne odgovara, zahvaljujući neradu i Tužilaštva i Suda BiH - rekao je Lazić.

On je naglasio da se mora nešto mijenjati i u radu Instituta za traženje nestalih BiH, jer je ta institucija totalno zakazala kada je riječ o srpskim žrtvama.

On je podsjetio da Republika Srpska potražuje još 1.662 tijela srpske nacionalnosti od kojih je oko hiljadu civila, dok su ostali pripadnici Vojske Republike Srpske.

- Upravo zato, krajnje je vrijeme da se izvrši totalna reorganizacija ovog instituta i vrati traženje nestalih na nivo entitetskog traženja kao što je to i ranije bilo - rekao je Lazić.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić istakao je da Tužilaštvo BiH nema sluha za procesuiranje ratnih zločina koje su počinili muslimani nad Srbima, ali da je veoma aktivno kada treba da se vode procesi koje su navodno počinili Srbi.

- Ovaj zločin na Crnom vrhu kod Zvornika nije ničim izazvan. Nije bio čak ni vojni cilj nego put kojim su prolazila civilna vozila, ali su muslimani presjekli kolonu i poubijali uglavnom civilne žrtve - rekao je Lazić i zapitao zašto Tužilaštvo zaobilazi ovaj zločin počinjen nad nevinim srpskim narodom.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da se parastosom i polaganjem vijenaca želi i poslije 27 godina od zločina oživjeti sjećanje na nevino stradale žrtve.

- Ovaj zločin ima svoju specifičnu težinu, jer su srebrenički muslimani u dubini teritorije Republike Srpske počinili neviđen zločin nad srpskim civilima, koji ni po čemu nisu bili vojni cilj - rekao je Marković.

Podsjetivši da je ovo samo putna komunikacija koja je povezivala Zvornik sa Sarajevsko-romanijskom regijom, Marković je rekao da zločinci nisu birali ni vojne ni civilne ciljeve, naprosto činili su pokolj.

On je rekao da su nastradali civili, među kojima je bilo i žena, te pripadnika Vojske Republike Srpske i policije u civilu, bili iz Rogatice, Istočnog Sarajeva i drugih mjesta.