latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:10 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Dogovor nije postignut, uskoro generalni štrajk rudara

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić izjavio je da na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nije postignut dogovor i da će štrajk rudara biti nastavljen.
Rudari blokirali cestu - Foto: dnevni avaz
Rudari blokirali cestuFoto: dnevni avaz

- Žao mi je što nismo postigli dogovor. Ovo postaje teška omča oko vrata rudara. Mi 13. septembra idemo u generalni štrajk. Godinama smo pokušavali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama - rekao je Husić.

On je naveo da su rudari pokušali da nađu rješenje za situaciju u rudnicima, ali bez uspjeha, te poručio da neće prihvatiti podjele i da ostaju zajedno, prenose federalni mediji.

Husić je dodao da će u naredna dva dana biti najavljen generalni štrajk.

Direktor "Elektroprivrede BiH" Bajazit Јašarević rekao je će za rudnik "Breza" naći rješenje, ali za "Zenicu" danas nisu mogli ponuditi rješenje, jer od tri aktivne jame samo jedna proizvodi.

Oko 500 rudara koncerna "Elektroprivreda BiH" iz Zenice i Breze okupilo se danas u Sarajevu ispred sjedišta Vlade FBiH gdje su blokirali saobraćaj.

Rudari su stigli autobusima i na protestu upozorenja okupili su se nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora.

Oni očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer 10 godina nije bilo povećanja cijene uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan, jer rudari zbog neisplaćenog toplog obroka odbijaju da siđu u jamu.