latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:23 | Autor: SRNA

Marš "Stazama egzodusa" protiče bez problema

Marš oko 600 učesnika "Stazama egzodusa 2019" protiče bez problema na putu dugom 22 kilometra povodom obilježavanja 24 godine od progona Srba sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.
Doboj - "Stazama egzodusa 2019" - Foto: SRNA
Doboj - "Stazama egzodusa 2019"Foto: SRNA

- Marš od sela Tumare na Ozrenu ka naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići protiče bez problema. Stigli smo u Prokop gdje ćemo održati istorijski čas - rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Prema njegovim riječima, maršu su se odazvali učesnici iz Banjaluke, Bijeljine, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Vukosavlja, Modriče, Dervente, Petrova i Doboja.

U koloni su i načelnici opština Vukosavlje Borislav Rakić i Petrovo Ozren Petković, kao i nekadašnji ratni komandant Graničnog puka Vojske Srbije na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, te veteran sa Košara Nenad Stanić.

Blagojević je naveo da učesnici prelaze put dug 22 kilometra od Gornje Brijesnice, preko Kvrga, Malčića, Borovca, Lozne do Stoga kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Dolazak i okupljanje učesnika je u Stogu gdje će u Crkvi Svetog Đorđa biti služena Sveta liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu.

Nakon toga, biće prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" i "Farz".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije i snaga za brze intervencije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.