latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:27 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Migranti iz Avganistana biće protjerani iz BiH u Srbiju

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić istakao je da je, nakon višemjesečne istrage, koju je ova služba sprovela zajedno sa međunarodnim i domaćim bezbjednosnim agencijama, odlučeno da dva od pet migranata iz Avganistana, koji predstavljaju potencijalnu prijetnju bezbjednosti zbog terorizma, budu protjerana u Srbiju.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

- Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH, biće isporučena u Srbiju gdje su prije ulaska u BiH posljednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji oni nisu prijetnja za ovu zemlju - rekao je Ujić.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru smješteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Ujić je rekao da je proces provjere informacija bio jako težak, a da se predmeti u vezi s ovim migrantima privode kraju, prenosi Birn.

- Dugotrajan je to proces jer mi ne možemo djelovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših bezbjednosnih agencija, i države porijekla ovih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja dugo se čeka na provjere kada pošaljemo biometrijske podatke - objasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet lica koja se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još sredinom februara. Riječ je o licima porijeklom iz Avganistana koje su u prva dva mjeseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

- Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo donijeti i odluku da im se, ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mjere zabrane - rekao je Ujić.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registrovan ulazak 43.000 migranata, a odluka o protjerivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.