latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:28 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Trninić: Doboj će opet biti regionalna raskrsnica

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Doboju da je taj grad nekada bio regionalna raskrsnica i da će to postati ponovo uz planiranu izgradnju auto-puteva i realizaciju drugih infrastrukturnih projekata.
Doboj - Trninić - Јerinić - Foto: SRNA
Doboj - Trninić - ЈerinićFoto: SRNA

Trninić je rekao da je o ovim planovima danas razgovarao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Јerinićem kako bi, uz saradnju, oni uspješno bili dovedeni do kraja.

- Prioritet Vlade Srpske jeste da auto-putem poveže Banjaluku i Beograd. Dionica od Banjaluke do Doboja već je urađena, a počela je i prva faza u dužini od sedam kilometara Koridora 5C, čija će ukupna dužina biti 46 kilometara - naveo je Trninić.

On je dodao da su za drugu fazu ovog koridora obezbijeđena sredstva, ali da nije ratifikovan sporazum sa EBRD-om, što koči procedure, navodeći da su u toku razgovori za realizaciju faza tri i četiri.

Prema njegovim riječima, problem postoji i sa novim mostom na Rači, koji bi trebalo da bude premješten 300 metara dalje od postojećeg, za šta je potrebno da potpisati sporazum na nivou BiH.

- Ministarstvo transporta i komunikacija /u Savjetu ministara u tehničkom mandatu/ je nacrt tog sporazuma oko izgradnje mosta već upućivalo Savjetu ministara na odobrenje, ali, iako su svi elementi sporazuma dogovoreni i nema ništa sporno, to je skidano sa dnevnog reda - rekao je Trninić.

Trninić je podsjetio i da most u Bratuncu, koji je izgrađen već dvije godine, još nije u funkciji jer Savjet ministara nije uvrstio u budžet sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM potrebna za izgradnju graničnog prelaza, iako je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dala saglasnost.

- Sve su to životni projekti koji ne treba da imaju veze sa politikom. Treba svi da smo zainteresovani za njihovu realizaciju, ali izgleda da nismo dovoljno racionalni da tako i radimo, te nas to usporava u planovima - ukazao je Trninić.

On je, govoreći o "Željeznicama Republike Srpske", podsjetio da je to preduzeće u procesu restrukturisanja, što zahtijeva kontinuiranu saradnju Vlade, uprave preduzeća i lokalne zajednice, kako bi taj proces bio uspješno završen i preduzeće bilo dovedeno u stanje samoodrživosti i funkcionalnosti.

- Željeznice Republike Srpske su već likvidne, imaju operativna sredstva, te proces ide u dobrom smjeru, ali da ne bi bio ugrožen potrebna je saradnja svih nas - pojasnio je Trninić.

Trninić je, govoreći o broju radnika u tom preduzeću, naveo da je od marta 2017. godine, kada je zvanično počeo proces restrukturisanja broj radnika smanjen za oko 750.

- Međutim, postoji disbalans u smanjenju broja tehničkog osoblja u odnosu na administrativno. Problem je što nismo planirali da odliv tehničkog osoblja ide tako brzo, jer je potrebno istovremeno obezbijediti uslove kao što je automatizacija, da ne bi bio ugrožen proces rada - rekao je Trninić.

On je dodao da, sa druge strane, radnici u administraciji nisu pokazali tako veliku zainteresovanost za odlazak iz preduzeća, te će biti potrebno primijeniti mjeru proglašenja tehnološkog viška.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da je na sastanku zaključeno da problem neformiranja vlasti na nivou BiH koči određene međunarodne projekte u ovom gradu, kojima je potrebna ratifikacija, kako u Savjetu ministara, tako i u parlamentu BiH, ali da je potrebno raditi na onim dijelovima projekata na kojima je to moguće.

On je, govoreći o izgradnji Koridora 5C, rekao da su obezbijeđena sredstva za fazu dva, a to je izgradnja dva mosta na rijeci Bosni i dva tunela na Putnikovom brdu, prema Medakovu.

- Obezbijeđena su sredstva EBRD-a u iznosu od 150 miliona evra, ali da bi ta sredstva bila doznačena, treba ratifikovati sporazum na nivou BiH, što usporava ovaj proces i prolongira rokove - rekao je Јerinić.

Јerinić je podsjetio da je aktuelni Savjet ministara ovo pitanje dva puta skidao sa dnevnog reda, zbog čega će Republika Srpska trpjeti posljedice.

On je istakao i da je grad Doboj zainteresovan za saradnju u realizaciji procesa restrukturisanja preduzeća Željeznice Srpske, kako bi bilo pronađeno najbolje rješenje koje će biti u interesu svih zaposlenih.

Јerinić je, kada je riječ o realizaciji konkretnih projekata, poput kružnih raskrsnica, rekao da to nije bila tema današnjeg razgovora i naglasio da gradske službe rade na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

- Nismo odustali, radićemo kompletnu rekonstrukciju magistralnog puta od Karuša do Modriče i to je svakako u okviru toga, a uvrstićemo i ono što je u interesu da rasteretimo ulaz i izlaz iz grada - naveo je Јerinić.