latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:20 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Geodetska uprava dobila odriješene ruke u zapošljavanju radnika

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove dobila je saglasnost Vlade da zaposli nove radnike kako bi bile ubrzane procedure rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Na drugom godišnjem sastanku rukovodstva i šefova 48 područnih jedinica razmatran je godišnji izvještaj i rješenja za unapređenje rada Uprave.

Nedostatak kadra ne smije biti prepreka u radu RUGIP-a, poručio je premijer Radovan Višković. Vlada Srpske ovoj instituciji je odobrila rebalans budžeta, kako bi im omogućila nova zapošljavanja.

- Imaju odriješene ruke da zaposle dovoljan broj ljudi kako bi sve te procedure išle u što bržim rokovima. Nama je najmanji trošak plata nekog čovjeka koji će da radi taj svoj posao, i da završimo eksproprijaciju i imovinsko-pravne odnose što prije - kaže Višković.

- Tražimo određene smijernice po pitanju novih zapošljavanja, odnosno novih sredstava koje su potrebne Geodetskoj upravi  kako bismo ispratili ove buduće infrastrukturne projekte gdje se Geodetska uprava nalazi kao nosilac prvih aktivnosti, odnosno rješavanja imovinsko-pravnih odnosa - istakla je Bosiljka Predragović, direktorka Republičke uprave za geodetske i imovninsko pravne odnose.

Najveći izazov za RUGIP, ali i Pravobranilaštvo Republike Srpske u predstojećem periodu biće projekti izgradnje auto-puteva širom Srpske.

Načelnik Odjeljenja za privredu u Pravobranilaštvu Republike Srpske Vlado Јović rekao je da je ovaj sastanak prilika da se dođe do zajedničkih zaključaka i smjernica koji će biti korišteni u radu.

- Prije svega to se odnosi na infrastrukturne projekte izgradnje auto-puteva na teritoriji Republike Srpske gdje u narednom periodu predstoji veliki zadatak i za Pravobranilaštvo i za RUGIPP. Znamo da rješavanje imovinskih odnosa predstavlja preduslov za početak izgradnje auto-puteva Prijedor-Banjaluka i Bijeljina-Vukosavlje - naveo je Јović.

Na sastanku je rečeno da je RUGIPP nosilac poslova eksproprijacije, i da će Vlada, ako to bude potrebno, donijeti nova zakonska rješenja i leks specijalis zakone, kako bi se procedure rješavanja imovinsko-pravnih odnosa ubrzale.