latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:46 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Golić: Potreban zakon o Olimpijskom centru Јahorina

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas na Јahorini da je potreban zakon o Olimpijskom centru "Јahorina" jer će njime biti riješeni svi problemi sa kojima se suočava ovaj centar.
Srebrenka Golić - Foto: SRNA
Srebrenka GolićFoto: SRNA

Ona je izjavila novinarima da je na sastanku sa rukovodstvom OC "Јahorina" i načelnicima opština Pale i Trnovo Boškom Јugovićem i Dragomirom Gagovićem zaključeno da se izradi zakon o OC "Јahorina", koji će biti upućen u javnu raspravu.

Golićeva je navela da je u izradu prvog zakona o OC "Јahorina" potrebno uključiti četiri do pet resora u Vladi Srpske.

- Taj zakon treba da prođe kompletnu javnu raspravu na ovom području koji pokriva OC, a i sve relevantne institucije - rekla je Golićeva.

Navodeći da ovakav zakon postoji u Srbiji i drugim zemljama u okruženju, ona je ukazala da će sve što je u vlasništvu opština Pale i Trnovo i dalje tako ostati u vlasničkom smislu.

- OC je u nadležnosti Vlade Republike Srpske koja u funkciji Skupštine akcionara daje saglasnost za sve važne uloge - podsjetila je Golićeva.

Ona je naglasila da će biti izrađen i dokument ili novi plan koji bi regulisao gdje ima, a gdje nema gradnje.

- Od 1. jula 2018. godine za svaki izgrađeni objekat ili nadstrešicu inspekcijski organi su dužni da izdaju nalog za rušenje. Ne smijemo dopustiti da Јahorina bude devastirana - naglasila je Golićeva.

Ona je saopštila da je na današnjem sastanku razgovarano kako razvijati infrastrukturu i oživjeti OC "Јahorina", a sve s ciljem održivog razvoja kompletnog područja Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

- Ne razumijem neke koji se protive ideji da se Јahorina proglasi parkom prirode, odnosno da se ovo područje zaštiti od dalje devastacije - rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je dati maksimum i da ovaj prostor ojača kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi.

- Sigurno će Vlada Republike Srpske, zajedno sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, učiniti sve da bude spriječena devastacija ovog prostora, da ne bude više smeća pored puta za Јahorinu - istakla je Golićeva.

Golićeva je poručila da Republiku Srpsku treba zaštititi od svih zagađivača, te naglasila da postoji zakonsko rješenje kojim se pojačava uloga inspekcijskih organa i inspektora za šumu.

- Drvoprerađivači su bili glavni akteri koji su spriječili da se zaštiti ovo područje. Nećemo dozvoliti da budu uništena pluća Republike Srpske - istakla je Golićeva.

Golićeva je sa direktorom OC "Јahorina" Dejanom Ljevnaićem i predsjednikom Nadzornog odbora Nedeljkom Elekom posjetila svih sedam značajnih infrastrukturnih projekata na Јahorini od kojih je trenutno najveći i najznačajniji izgradnja prve kabinske gondole radnog naziva "Јavor-Partizan", kojom će kapacitet skijališta biti povećan za 2.700 skijaša na čas i biće jedina koja će raditi kada duvaju jaki vjetrovi.