latinica  ћирилица
10/09/2019 |  16:05 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od zločina na Crnom Vrhu

Na Crnom Vrhu kod Zvornika obilježeno je 27 godina od zločina nad 11 Srba civila i pripadnika Vojske i policije Republike Srpske, koje su na današnji dan 1992. godine počinili pripadnici muslimanskih jedinica.

Na današnji dan prije 27. godina muslimanske snage iz Srebrenice napravile su zasjedu na magistralnom putu Zvornik - Tuzla i počinile zločin u kojem je stradalo 11 civila, policajaca i vojnika iz Zvornika, Sokoca, Rogatice, Olova i Sarajeva.

- Ovdje je bila putna komunikacija koja je spajala Sarajevo, sarajevsko-romanijsku regiju sa Zvornikom. Vozila su se kretala tim pravcem, znači ti koji su načinili zločin mogli su komotno da puste ta vozila da prođu - kaže Milivoje Marković iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik.

Lazar Ristić, predsjednik Boračke organizacije Zvornik, ističe da da ovo nije jedini zločin na ovom prostoru, ali, kako kaže, Tužilaštvo zaobilazi ovo sve.

- Treba da apelujemo na to da svi budu procesuirani, ne samo jedna strana. Nama je mnogo bitno da mi to obilježavamo, da ne zaboravimo - dodaje Ristić.

Iako su nadležnim institucijama predati brojni dokazi o zločinu na Crnom Vrhu, još niko nije odgovarao, niti je izveden pred lice pravde, što bol porodica ubijenih Srba čini većom.

- Mislim kad imamo ovakvo Tužilaštvo i ovakvo sudstvo u BiH, pitanje je hoćemo li to ikada doživjeti. Mora se nešto raditi da se to promijeni sistematski - zaključuje Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Republike Srpske.

Tokom više sporadičnih napada pripadnika tzv. Armije BiH, tokom proteklog rata, na ovoj lokaciji ubijeno je još osam pripadnika Vojske Republike Srpske.