latinica  ћирилица
10/09/2019 |  16:29 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Rebalans budžeta na sjednici NSRS 17. septembra

Rebalans budžeta Republike Srpske biće razmatran na sljedećoj sjednici Narodne skupštine, 17. septembra, najavio je premijer Radovan Višković.

U prvih osam mjeseci ove godine, na račun javnih prihoda, prikupljeno je više od 1,6 milijardi maraka što je za 51,5 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Za osam mjeseci ove godine prihodi su tri odsto veći u odnosu na isti period 2018. Dovoljno razloga da bude povećan i budžet, kaže premijer Srpske Radovan Višković. Koliko , ne otkriva, ali najavljuje da bi rebalans uskoro trebalo da se nađe pred Narodnom skupštinom.
 
 - Osnova za rebalans Budžeta ima, jer su veći prihodi od planiranih - naveo je Višković.

To je dokaz povećane discipline poslodavaca i efikasniji rada Poreske uprave. Takođe i da ekonomske mjere Vlade za rasterećenje privrede daju rezultate, smatraju ekonomisti.

- Od juna kada imamo mogućnost da se izvrši povrat od 70 odsto na povećanje primanja radnicima, na taj način što je bila siva ekonomija, tako se vratilo u redovne tokove - rekao je Aleksandar Ljuboja, ekonomista

- Doprinosi su prikupljeni u junu od milijardu i 37 miliona KM za prvih osam mjeseci, što je za 63,5 miliona KM više nego prošle godine - istakao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave

 Kako će biti raspodijeljena sredstva još nije poznato, ali ekonomisti kažu to su sada slatke muke.

- Prema ovim pokazateljima da će budžet biti veći, da će se moći finansijska sredstva usmjeriti prema onim aktivnostima za kojim društvo ima potrebe, da li je to investicionog, socijalnog karaktera, kratkoročno ili dugoročno, zavisi od institucija - naveo je Ljuboja.

Budžet Srpske za ovu godinu je 3,2 milijarde maraka, a Narodna skupština ga je usvojila u decembru 2018. godine.