latinica  ћирилица
10/09/2019 |  16:43 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Političko Sarajevo vodi BiH u sve dublju krizu

Sarajevska blokada u formiranju novog Savjeta ministara svakog dana vodi BiH u sve dublju krizu.

Kolegijum Predstavničkog doma bh parlamenta danas nije postigao saglasnost o održavanju redovne sjednice, jer su raniji stavovi ostali nepromijenjeni.

Predstavnici Srpske jasni da se moraju ispoštovati ranije dogovoreni, a to je imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara i početak rada Komisije za izbor Savjeta ministara.

Prvi put u novoj funkciji zakazao je Kolegijum, ali uspjeh je izostao. Denis Zvizdić, na čas napustivši fotelju predsjedavajućeg Savjeta ministara, iz fotelje predsjedavajućeg Predstavničkog doma pokušao je da dogovori novu sjednicu ovog Doma, ali saglasnosti nije bilo.

- Moj lični stav je bio da je potrebno održati redovnu sjednicu na kojoj bi završili proces, finalizirali proces konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a to podrazumijeva imenovanje nadležnih komisija, no naravno nismo imali konsenzus s obzirom da stavovi koji su vam poznati, raniji stavovi nisu promijenjeni - rekao je Zvizdić.

I moj je prijedlog da se počne radovno raditi, ali se moraju ispoštovati prethodni dogovoreni, naglašava Nebojša Radmanović.

-  SNSD i srpski klub, a ja njih ovdje predstavljam, misle da je potrebno da počne raditi Komisija za izbor Savjeta ministara i to nakon imenovanja predsjedavajućeg u Predsjedništvu i onda možemo pristupiti svim ostalim poslovima u parlamentu, za sad ti uslovi nisu ispunjeni - napomenuo je Radmanović.

I dok je po zna koji put pokušavao ANP predstaviti kao tehničko pitanje sve sa neizbježnim pozivanjem na vladavinu prava, u kojoj, standardno za sarajevsku interpretaciju, nema mjesta za Izborni zakon i rokove o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, Zvizdić je poručivao i da u parlamentu stoji budžet i niz finansijskih sporazuma koji bi ubrzo mogli dostići vrijednost od milion evra.

- Ako je potrebno napraviti ad hok komisije, samo dvije, za budžet i finansije da usvojimo ove finansijske sporazume i ok, idemo samo tu komisiju formirati, evo to će biti moji prijedlozi da bismo u potpunosti konstituisali onaj organ koji može da usvoji budžet institucija BiH i finansijskih sporazuma - smatra Zvizdić.

Јeste budžet, iako došao preglasavanjem u Predsjedništvu, važan, tačno je i da u proceduri stoji jedan dio sporazuma, ali ne može se raditi preko reda, odgovara Radmanović.

- To nije jedino i ne može samo zbog toga se početi raditi na ovakav način, dakle razumijem one koji zagovaraju to, ali nije moguće to raditi preko reda, dakle prvo mora Predsjedništvo imenovati predsjedavajućeg, mora nam početi raditi Komisija za izbor Savjeta ministara i odmah sve ostalo možemo završavati dan za danom, sjednicu za sjednicom - tvrdi Radmanović.

Novi pokušaj usaglašavanja stavova biće na sjednici proširenog Kolegijuma najavljenoj za sljedeću sedmicu. Po svemu sudeći, ishod neće biti drugačiji.