latinica  ћирилица
10/09/2019 |  18:27 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

"Stazama egzodusa" - više od 600 učesnika prepješačilo 22 kilometra

Više od 600 učesnika pješačilo je "Stazama egzodusa”, putem kojim su 1995. Srbi iz Vozuće , doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena, spasavali vlastite živote.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahid", uz podršku NATO avijacije. Tada je spaljeno 30 srpskih sela.

Stazu egzodusa, dugu 22 km, učesnici su prepješačili za približno 7 sati. Od Tumara,preko Brijesnice Gornje, Malčića, Kamenice, do crkve Svetog Đorđa u Stogu. Na tom mjestu je spomeni-obilježje podignuto u spomen na 21 ubijenog srpskog vojnika i civila ,mahom obezglavljenih. Takvu sudbinu imao je i suprug Kristine Todorović iz Srpca.

- Nakon godinu dana sam ga sahranila, šta da vam kažem, glave nije bilo, poslije sam gledala na televiziji, njegovu glavu drže muslimani i kažu najveća srpska glava najveće pare ćemo dobiti za njega - prisjeća se Kristina.

Veselko Pejić iz Vozuće izgubio je oca,ali do danas o njegovoj sudbini ni traga.

- Evo nakon 24 godine nisam uspio, mada sam pokušavao sve i svašta, nisam uspio da pronađem svog oca i da ga dostojno sahranim - priča Pejić.

Sa Ozrensko – vozućkog područja, od 10.do 24. septembra 1995. godine sa ognjišta je protjerano 1.920 porodica ili 7.680 ljudi. Poginulo je 459 boraca VRS, dok ih je 412 nestalo. Јoš se traga za 129 nestalih.

- Svake godine ćemo ovdje dolaziti, održati parastos za sve one koji su poginuli u dolini rijeke Krivaje, za sve koji su zarobljeni živi i nikada još nisu razmijenjeni - istakao je Zoran Blagojević, ratni starješina 4. Ozrenske lake pješadijske brigade i predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju.

- Nažalost poslije toliko godina zločin bez kazne, i upravo zato se okupljamo ovdje da odgovaraju oni koji su činili zločine - poručio je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Vozuća je danas opustjela. Osim ponekog povratnika, Srba gotovo da nema. Mirko Blagojević vratio se 2003. godine. Živi od penzije i vlastitog rada. Kaže, nije lako ali se ne žali.

- Nisam se nikad pokajao, svoj na svome, baš mi je lijepo, jeste da godine čine svoje ali ne damo se, što se tiče povratka toga više nema, poneko vikendom i za vrijeme za godišnjeg odmora - kaže Blagojević.

Za zločine nad Srbima u Vozući nepravosnažno je osuđen samo Rasim Delić,bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH, a postupak pred pravosuđem vodi se protiv komandanta 3. Korpusa Sakiba Mahmuljina, koji je komandovao jedinicom mudžahedina koji su počinili brojna zvjerstva nad Srbima.