X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
10/09/2019 |  18:39 | Izvor: RTRS

Ansambl predstave "Odisej-San o povratku" nastupa na Međunarodnom festivalu

Ansambl predstave "Odisej-San o povratku" krenuo je danas ka Podgorici gdje će nastupiti u takmičarskom dijelu VIII Međunarodnog festivala lutkarstva koji se održava u periodu 11-15. septembra u Podgorici, u KIC-u Budo Tomović.
Odisej - san o povratku - Foto: RTRS
Odisej - san o povratkuFoto: RTRS

Na Festivalu će učešće uzeti deset predstava iz pet zemalja, a pored Dječijeg pozorišta Rrpublike Srpske crnogorskoj publici predstaviće se i teatri iz Italije, Hrvatske, Španije i Srbije.

Festival je takmičarskog karaktera, a stručni žiri čine: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg iz Crne Gore; Јelena Stojanović-Patrnogić, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna iskra iz Srbije i Vladimir Lazovski, zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije.

Predstava "Odisej- san o povratk" zasnovana na jednom od najpoznatijih i najljepših grčkih mitova, a govori o neustrašivom junaku Odiseju, koji se nakon Trojanskog rata vraća na Itaku. Očaravajuća i uzbudljiva predstava koja prati avanture silnog Odiseja kojeg ni bogovi ni moske nemani ne mogu da spriječe da se vrati voljenoj Penelopi, ne ostavlja ravnodušnim ni djecu ni odrasle.

Nastala je po scenariju i u režiji Bisere Kolevske, scenografiju i lutke potpisuje Svila Veličkova, a u predstavi igraju: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Јanković, Đurđa Babić i Saša Terzić. Predstava je do sada na međunarodnim festivalima osvojila brojne nagrade uključujući i glavne - za najbolju predstavu, te nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju animaciju, najbolju scenografiju, svjetlosno oblikovanje i vizuelni identitet predstave.

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske je prva tamičarska predstava VIII Međunarodnog festivala lutkarstva u Podgorici i na programu je u srijedu, 11. septembra u 20 časova.