X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/09/2019 |  18:40 ⇒ 18:42 | Izvor: B92

Umrla "plava djevojka": Branili joj da gleda fudbal, presudila je sebi vatrom

Iranka Sahar Hodajari (29), pritvorena zbog toga što je pokušala da uđe na fudbalski stadion kako bi gledala utakmicu, preminula je.
Teheran, Iran (Foto: Fotolia/Borna_Mir) -
Teheran, Iran (Foto: Fotolia/Borna_Mir)

Ona je umrla nakon što se zapalila, saznavši da bi mogla da provede šest mjeseci u zatvoru, objavile su iranske poludržavne novinske agencije.

Sahar Hodajari je šokirala iranske zvaničnike i javnost i pokrenula lavinu na društvenim mrežama u Iranu, prenio je AP.

Ovo se dogodilo u trenutku dok FIFA sarađuje sa iranskim vlastima na prevazilaženju zabrane ženama da uđu na stadione i gledaju utakmice, zabrane koja važi od Islamske revolucije 1979. godine.

FIFA želi da se to pitanje riješi pre 10. oktobra kada je Iran, prvoplasirani tim u Aziji, domaćin svoje prve kvalifikacije za Svjetski kup protiv Kambodže.

Sahar Hodajari je preminula juče u bolnici u Teheranu nakon što je zadobila opekotine na 90 odsto tijela.

Ona je bila na respiratoru od kada se polila benzinom ispred teheranskog suda Ershad 2. septembra, navodi iranski veb-sajt Rokna, koji objavljuje vijesti sa dozvolom vlade.

Kako je rekao njen otac, ona je to učinila kada je saznala da bi mogao da joj sudi Revolucionarni sud u Iranu i da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu od šest mjeseci.

U martu je Sahar Hodajari pokušala da se ušunja na teheranski stadion Azadi kako bi gledala svoj omiljeni tim Esteghlal kako igra protiv tima Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ain.

Kao i na drugim mečevima, ona se i ovaj put prerušila u muškarca noseći plavu periku i dugi kaput. Nadimak "Plava djevojka" stekla je prema bojama kluba za koji navija, Esteglala.

Međutim, policija ju je uhapsila nakon svađe i pritvorila.

U zatvoru je provela tri noći prije nego što je puštena na slobodu do početka sudskog postupka.

Navodno, vratila se u sud kako bi preuzela svoj zaplijenjeni mobilni telefon i čula da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu.

Vijest o njenoj smrti se pročula širom Irana, a počast joj je odata haštagom "Plava djevojka"

Bivši fudbaler Bajerna iz Minhena Ali Karimi, koji je odigrao 127 utakmica za reprezentaciju Irana i zagovornik je ukidanja zabrane ženama da idu na stadion, pozvao je Irance da bojkotuju odlaske na fudbalske stadione, u znak protesta zbog smrti Hodajarijeve.