latinica  ћирилица
10/09/2019 |  19:14 | Autor: TANЈUG

Đorđević: Svi su krivi za ovo, ja na prvom mjestu

Selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević, poslije poraza od Argentine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, rekao je da je tim podbacio u najvažnijoj utakmici na turniru.

- Probali smo da se vratimo u trećoj četvrtini, ali opet nismo dobro otvorili posljednju dionicu. Oni su apsolutno zasluženo slavili, konstantno su držali utakmicu pod kontrolom - rekao je Đorđević na konferenciji za medije.

Selektor je istakao da su Argentinci bili na visini zadatka, posebno bekovska linija.

- Oni su apsolutno zasluženo slavili pobjedu, konstantno su držali utakmicu pod kontrolom. Prije svega zbog njihovih bekova, dok je Vildoza sa klupe unio dodatnu energiju i sigurnost, uz Kampaca koji je potpuno dominirao utakmicom. Imali su rješenja u šutu, prodoru, piku, situacijama jedan na jedan. Specijalna utakmica za njega. Uz Laprovitolu i Skolu držao je kontrolu utakmice - rekao je Đorđević.

Potom se osvrnuo na igru svog tima.

- Mnogo puta nestrpljivo, mnogo grešaka u situacijama koje su morale da se odigraju mirnije... Da gradimo akciju za šut ili dodavanje. Slušavši Nemanju Bjelicu na konferenciji za medije, shvatam da je u njemu postojala velika doza pritiska. Svi smo mislili da to ne postoji, da smo jaka grupa momaka koja može da izdrži sve to. I dalje mislim da jesmo. Ovi momci su radili mnogo dobro od početka sve što smo zacrtali - objasnio je selektor Srbije.

Đorđević je govorio i o pritisku koji je na timu.

- Neki igrači osejte pritisak, neki ne. Kada vidite jednog Bjelicu, da igrač s toliko iskustva osjeti takav pritisak i presiju, kada ispriča sve tako javno... Meni se otvore oči. Ne treba Bjelica da se oseća krivim, on je veliki sportista. On je veliki igrač. Svi su krivi za ovo, ja na prvom mjestu. Mi kao grupa znamo da izađemo iz ovoga i to je jedini cilj - poručio je Đorđević. 

Košarkašima Srbije slijedi borba za plasman od petog do osmog mjesta.

- Teško je, imamo još dvije utakmice, moramo da podignemo glavu. I dalje vjerujem da mi možemo. Vidjećemo kako će se druge utakmice odvijati, riješiti. Da vidimo protiv koga ćemo igrati, jer to peto mjesto može odluči ko će na Olimpijske igre, što je izuzetno važno. U ovom trenutku moramo svi da analiziramo situaciju i krenemo kroz trening da se dignemo. Imaćemo dan više za odmor, koji će nam biti jako važan. Ova utakmica se nije završila dobro po nas - istakao je Đorđević.

Đorđević je rekao i da je njegov tim igrao sa dosta nervoze, da se ovakve utakmice dobijaju mirom i staloženim stavom.

- Na početku smo mnogo griješili. Odbrana nije bila dobra, primili smo preko 90 poena. Argentinci su ušli u dobar šuterski ritam, mi smo ih ostavljali same, tu nisu prošla naša preuzimanja po automatizmu. Probijali su nas do koša i to su greške koje smo skupo platili. U trećoj četvrtini smo odigrali dobro, u posljednjoj čak bili tu negdje, ali kada ekipa uđe u takav ritam kakav su oni ušli, s velikom dozom kreativnosti i razigravanja... Igraju svoju karakterističnu košarku, pa te trojke koje smo primili u posljednjim sekundama... Nije bilo lako. Neke napadačke odluke su bile ishitrene, pogrešne. To je stvar čitanja situacije - naglasio je on.

Selektor Srbije je zahvalio i Vasiliju Miciću za požrtvovanost i hrabrost u teškim momentima, poslije čega je poslao iskreno saučešće njegovoj porodici.