latinica  ћирилица
10/09/2019 |  20:29 | Autor: B92

Palestinci odgovorili Netanjahuu

Aneksija dijela Zapadne obale koju je obećao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, uništiće svaku šansu za mir, upozorila je visoka palestinska zvaničnica.
Palestinci - Foto: Getty Images
PalestinciFoto: Getty Images

- To je nesumnjivo kršenje međunarodnog prava, flagrantna krađa zemlje, to je entičko čišćeje, ne samo uništavanje rješenja (po modelu) dvije države, već svake šanse za mir - rekla je Hanan Ašravi, članica Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije za Frans pres.

Dolina Јordana na koju Netanjahu namerava da proširi suverenitet predstavlja 30 procenata Zapadne obale, palestinske teritorije koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Izraelski premijer je obećao da će to područje anektirati "odmah" ako bude ponovo izabran, ponovivši takođe obećanje da će anektirati jevrejska naselja na Zapadnoj obali koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu. Ašravi je rekla da će se time Palestina izbrisati.

- Netanjahu teži desničarskim glasovima prodajući svojoj javnosti iluziju da može da drži pod okupacijom palestinsku zemlju zauvek -  rekao je Hezem Kasem, portparol islamskog ekstremističkog Hamasa.

Naseljavanje okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Јerusalima nastavljale su sve Vlade Izraela od 1967. godine, ali je ono ubrzano pod rukovodstvom Netanjahua i njegovog saveznika u Vašingtonu predsednika SAD Donalda Trampa.

Tamo danas živi više od 600.000 jerejskih naseljenika i skoro tri miliona Palestinaca.