latinica  ћирилица
11/09/2019 |  10:13 | Autor: SRNA

Bez podrške Srpske i Srbije nema opstanka Srba u Federaciji

Predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar Mile Marčeta rekao je Srni su Srbi u Federaciji neizmjerno zahvalni na podršci Republici Srpskoj i Srbiji, jer bez te pomoći za Srbe nema opstanka u rodnom zavičaju.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

Marčeta je naveo da bi o tome morala da bude upoznata i šira međunarodna zajednica.

- Na veliku sreću, srpskim povratnicima u FBiH stiže višestruka pomoć iz Srbije i Republike Srpske, na čemu smo im beskrajno zahvalni - naglasio je Marčeta, koji je i predsjednik Koordinacionog odbora Asocijacije izbjeglih i raseljenih lica BiH.

On je istakao da su Srbi u Livanjskom kantonu i dalje unemireni provokacijama hrvatskih ekstremista iako je Kantonalni odbor HDZ-a u Livnu odustao od proslave tkz. oslobođenja Drvara.

Marčeta je rekao da Udruženje protjeranih građana opštine Drvar najoštrije osuđuje proustašku provokaciju i ratnu retoriku koja ne prestaje ni poslije 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istakao je da u Kantonu 10, a posebno u Drvaru još nisu zacijelile rane i velika tuga u sjećanjima na 62 ubijena mještana ove opštine.

- Bestijalni zločinci su silovali Danicu Јovičić i izmasakrirali je. Bračni par Trninić je zapaljen u porodičnoj kući, kao i Marčete, a ubijeni su članovi porodica Morače, Kecmani, Damjanovići, Đakovići, Knežević, Perkić i drugi poslije rata, to jest po povratku na rodna ognjišta - rekao je Marčeta.