latinica  ћирилица
11/09/2019 |  11:03 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Pupovac: Uklonimo ustaška znamenja i poruke mržnje

Lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac poziva da se u Hrvatskoj "uklone ušata slova `U` sa fasada i saobraćajnica i da budu sakcionisani ustaški znakovi i poruke".
Milorad Pupovac (Foto:Patrik Macek/PIXSELL) -
Milorad Pupovac (Foto:Patrik Macek/PIXSELL)

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu zatražio da prestane revizija prošlosti, "koja ide dotle da se pripadnicima kvislinških režima odaju državne i vjerske počasti".

Pupovac je naglasio da je mnogima zasmetao njegov strah zbog povećanog nasilja i mržnje prema Srbima. - Pozivam ih da sklonimo uniforme s ustaškim pozdravom, te poruke poput `Ubij Srbina` - ističe Pupovac.

- Јa sam u ovoj zemlji, kao i stranka i zajednica kojoj pripadam, u tri decenije bio prozvan različitim imenima...Јa nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili tvrde da jesam nikad neću tražiti izvinjenje - poručio je Pupovac.

On je napomenuo da se to odnosi i na one koji ga svrstavaju u kategoriju zločinaca i ubica, što nije.

Lider SDSS-a poručuje da neće tražiti izvinjenje ni od onih koji ga svrstavaju u tajne saradnike srpskih službi u Beogradu, "stavljajući ga u rizike koji su veći od narušavanja ugleda u javnosti", prenose hrvatski mediji.

- Pitanja koja smo otvorili nisu laka za Hrvatsku - zaključio je Pupovac.

On nije odgovorio na pitanje da li SDSS napušta vladajuću koaliciju, ali je napomenuo da je "spreman da sarađuje sa najširim spektrom političkih i nepolitičkih aktera da od Hrvatske stvore zemlju mira".