X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
11/09/2019 |  11:16 ⇒ 11:19 | Izvor: RTRS

Banjaluka: Pisci iz 13 država na Književnim susretima

Četvrti međunarodni književni susreti Banja Luka 2019 ove godine biće održani od 13. do 17. septembra na više kulturnih scena na prostoru grada Banjaluke. Svečano otvaranje biće upriličeno 13. septembra u 20 časova u Vijećnici Banskog dvora.
Međunarodni književni susreti - Foto: RTRS
Međunarodni književni susretiFoto: RTRS

Organizator susreta, Udruženje književnika Republike Srpske, ove godine će na Sajmu knjige u Banjaluci promovisati knjige 27 zvaničnih učesnika ove manifestacije, koji u Banjaluku dolaze iz 13 država svijeta.

Ovogodišnji žiri Udruženja književnika Republike Srpske koji je radio u sastavu: Ranko Risojević, predsjednik, Ranko Pavlović i Predrag Bjelošević, članovi, jednoglasno su donijeli odluku da se književna Nagrada 4. Međunarodnih književnih susreta – Banjaluka 2019. dodijeli uglednom piscu Đorđu Lingvaglosi iz Rima, Italija.

Njemu će nagrada biti uručena 14. septembra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, u 19 časova. Najveće međunarodno književno priznanje Udruženja književnika Republike Srpske podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama u izdavačkoj djelatnosti UKRS.

Kako su saopštili organizatori, počasni građanin Banjaluke, ugledni pisac i prevodilac sa francuskog, Kolja Mićević, 15. septembra u 17 časova u restoranu Rijeka održaće predavanje za sve učesnike i književnu publiku iz Banjaluke pod nazivom DANTE NA VRBASU.

Sajamske promocije biće organizovane svaki dan u terminima od 12 i 13 časova.

Ceremonija svečanog zatvaranja biće održana 16. septembra u Krupi na Vrbasu (restoran Krupski slapovi) sa početkom u 19 časova, a na kojoj će govoriti svoje pjesme o vodi 40 pjesnika.

Isto veče sa pjesničke manifestacije 4. Međunarodni književni susreti – Banjaluka 2019. pjesnici će u svijet poslati pjesničku poruku mira, simbolično puštajući u Krupu pjesme učesnika o vodi, a koje će u improvizovanoj boci porinuti u rijeku ovogodišnji dobitnik Đorđo Linvaglosa.

Dobitnici ovog značajnog književnog priznanja bili su: Vjačeslav Kuprijanov, Rusija, za 2017. godinu, a 2018. nagrada je dodijeljena uglednom američkom pjesniku Džonu Tejloru koji trenutno živi u Francuskoj.

Program ovogodišnjih Književnih susreta, koji su uvršteni u Kalendar kulturnih manifestacija grada, pogledajte ovdje.