latinica  ћирилица
11/09/2019 |  11:24 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

U petak u Drvaru centralna akademija "Krajino moja"

Dani sjećanja, u pomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine, biće održani u Drvaru u petak, 13. septembra, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je treću godinu zaredom organizator ove manifestacije, rekao je Srni da je cilj ovog događaja instititucionalna izgradnja kulture sjećanja i pamćenja.

-Moramo da znamo šta se desilo u prošlosti da imamo bolji put za budućnost - istakao je Kojić.

On je rekao da manifestacija počinje u 19.00 časova centralnom akademijom pod nazivom "Krajino moja" na platou ispred Radničkog doma u Drvaru, a ovom događaju prisustvovaće najviši zvaničnici iz Republike Srpske i Srbije.

Akademiju će prenositi naša televizija.

Kojić je istakao da će Republički centar sutra u Drvaru otvoriti izložbu pod nazivom "Opomena", koja govori o stradanju Srba u periodu od 1991. do 1995. godine, nakon čega će profesori sa banjalučkog Univerziteta održati istorijski čas.

On je rekao da će Srpska pravoslavna crkva i ove godine učestvovati u organizaciji Dana sjećanja, te da će u subotu, 14. septembra, u 11.00 časova Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služiti parastos u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine, Kojić je istakao da još nema pravosnažnih presuda, izuzev jedne koja se odnosi na 505. Bužimsku brigadu takozvane Armije BiH, dok Hrvatska ignoriše procesuiranje svojih državljana za agresiju 1995. godine na Republiku Srpsku.

- Јedino što smo uspjeli sa postupajućim tužiocem jeste da se otvori sudski proces protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i drugih lica - naglasio je Kojić.

Naveo je da ne treba presude da pišu istoriju, što žele Bošnjaci i Hrvati u konkretnom slučaju jer bi, s obzirom da nema presuda, ovaj zločin bio zaboravljen.

Kojić je istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da zločin bude zaboravljen jer je više od 120.000 ljudi protjerano iz zapadno-krajiških opština nakon hrvatske vojne operacije "Oluja" u Kninskoj Krajini u operacijama "Maestral", "Јužni potez" i "Sana" 1995. godine.

Naveo je da je u ovim operacijama na Republiku Srpsku ubijeno 1.660 ljudi, od kojih 571 civil, starci, žene i djeca, a još se za većinom traga.

- Najveća srpska masovna grobnica pronađena je u Mrkonjić Gradu sa 181 tijelom, što sasvim dovoljno govori o razmjeri zločina i kako su zločini vršeni, a što je vidljivo iz obdukcionih nalaza pronađenih posmrtnih ostataka - zaključio je Kojić.