latinica  ћирилица
11/09/2019 |  12:22 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

U rudniku Breza nastavljena proizvodnja nakon dogovora

Rudari u Rudniku mrkog uglja Breza nastavili su proizvodnju prema ranijem planu nakon što je Elektroprivreda BiH dogovorila rješenje problema za ovaj rudnik.
Direktor zeničkog rudnika sa rudarima - Foto: klix.ba
Direktor zeničkog rudnika sa rudarimaFoto: klix.ba

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić rekao je da su rudari u Brezi kontinuirano radili, a da je nakon jučerašnjeg sastanka proizvodnja danas nastavljena po planiranoj dinamici.

On je dodao i da će u Sarajevu danas biti održani sastanci na kojima će biti razmatrana druga šansa za Rudnik mrkog uglja Zenica.

- Shodno čitavoj situaciji ja ću se danas ponovo sastati s ministrom energetike, rudarstva i industrije FBiH Nerminom DŽindićem, a direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Јašarević pozvao je na sastanak i direktora rudnika Zenica Nevzeta Vrškića na kojem će se ponovo razgovarati o stanju u zeničkom rudniku - rekao je Husić za portal Kliks.

Јuče je dogovoreno rješenje problema u rudniku Breza u vezi sa kreditnim zaduženjem, dok je rudniku Zenica s jamama Stranjani i Stara jama ostalo pod pitanjem budućnosti i opstanka.

Do sada je u jamama pozlilo sedmorici rudara koji su kolima Hitne pomoći prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica.