latinica  ћирилица
11/09/2019 |  12:44 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Svodna kod Novog Grada: Selo u kojem se ostaje

Iz Svodne kod Novog Grada, zahvaljujući razvijenoj privredi, mještani se ne iseljavaju. Kažu da u Svodni imaju sve što im je neophodno za kvalitetan život na selu.

Škola i vrtić su ponos svakog mjesta posebno ruralnih krajeva, koji sve češće ostaju prazni. To nije slučaj u Mjesnoj zajednici Svodna. Pored škole, ukazala se potreba za vrtićem u kome svakodnevno boravi 17 mališana.

- Trenutno u ovoj radnoj godini 2019-2020 kapaciteti su sasvim popunjeni. Oni dozvoljavaju 17 djece, pošto je to mješovita grupa koju čine mališani od tri do šest godina - ističe Milan Marinčić, direktor vrtića "Pčelica Maja".

Mještani najveće mjesne zajednice novogradske opštine, zadovoljni su životom. Kažu da imaju sve predispozicije za ostanak u selu.

- U Svodni je lijepo. Ima dosta privrednih subjekata, imamo i sportske klubove i brojne druge aktivnosti u kojima se djeca druže, igraju, treniraju.. u suštini, lijepo je u Svodni - poručuje Marinko Ivanović, a njegova komšinica Željka Mutić dodaje:

- Uslovi su solidni. Bavimo se poljoprivredom, ostajemo ovdje, djeca ne odlaze, već rade na našim imanjima - poručuje Željka.

Umjesto odlaska, mnogi su se odlučili da posao pokrenu baš ovdje, zbog čega se ova mjesna zajednica može pohvaliti i razvijenom privredom. Od ukupno 2.160 stanovnika, njih 150 zaposlenje je pronašlo baš u selu. Brojni mještani bave se i poljoprivredom.

- U mjesnoj zajednici Svodna zastupljeno je ratarstvo, stočarstvo i voćarstvo. Domaćinstvo Bundalo ima i mini siranu. Tu je i plantaža šipka i rasdanik starih sorti voća - rekla je Sandra Јešić, predsjednica Savjeta mjesne zajednice Svodna.

Ohrabrajući podatak je da nije primjetan odlazak stanovništva. Velika zaposlenost garantuje ostanak i opstanak u ovom kraju.