X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
11/09/2019 |  13:01 ⇒ 13:06 | Izvor: RTRS

Dodik: Drago mi je što novi evropski komesar dolazi iz Mađarske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da se raduje sastanku sa novoizabranim rukovodstvom Evropske komisije, naročito sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Laslom Trošanjijem, navodeći da je veoma važno što on dolazi iz Mađarske.

- Radujem se sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, naročito sa komesarom za proširenje. Mislim da je veoma važno što dolazi iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet nego druge evropske zemlje kada je riječ o Balkanu - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On smatra da će Evropska komisija biti suočena sa nizom unutrašnjih pitanja, prije svega problemom migracija, evra i Bregzita, koje bi trebalo da riješi u okviru Evrope.

- Kada je riječ o politici proširenja, značajna liberalna grupacija oko Makrona je protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići dok Evropa ne riješi probleme koje sam naveo - rekao je Dodik.

On je istakao da su resursi EU za proširenje i podršku proširenja značajni, ali da se u BiH moraju sagledati svi izazovi.

- Zapadna Evropa treba radna mjesta i to dovodi do populacionih problema. Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti jer ima niz problema, socijalnih, obrazovnih, vjerskih i drugih. Oni se orijentišu na zaustavljanje migranata i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmjere ovdje, u zemlje koje bi sutra postale članice EU - naglasio je Dodik.