latinica  ћирилица
11/09/2019 |  14:16 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Petrušić: Poljska podnijela zahtjev za puštanje generala Krstića

Poljske vlasti podnijele su zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu generala Radislava Krstića, a ne sam general, i bilo je očekivano da će sud u Hagu to odbiti, jer se prema haškim pravilima uslov za prijevremeno puštanje stiče najranije u martu 2022. godine, rekao je Srni Nenad Petrušić, advokat generala Krstića.
Radislav Krstić - Foto: blic.rs
Radislav KrstićFoto: blic.rs

- Dakle, nije se odlučivalo o ličnom zahtevu generala Krstića, nego o zahtevu poljskih vlasti gde on izdržava kaznu zatvora. Prema njihovim propisima, maksimalna kazna za izdržavanje je 20 godina, a kako tamo ispunjava dve trećine, oni su iz procesnih razloga to zatražili po Zakonu o izvršenju sankcija Poljske - rekao je Petrušić.

On je objasnio da o prijevremenom puštanju na slobodu odlučuje onaj sud koji je generala Krstića poslao na izdržavanje kazne, a to je Tribunal, pa je bilo očekivano da će odbiti zahtjev Poljske.

Petrušić je najavio da će general Krstić podnijeti molbu za puštanje na prijevremenu slobodu čim bude ispunjen uslov o izdržane dvije trećine kazne, a to je najranije u martu 2022. godine.

On je rekao da general Krstić, kome je amputirana noga, nema problema kakvih je imao dok je bio u zatvoru u Engleskoj i istakao da su zatvorske vlasti u Poljskoj vrlo korektne prema njemu.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale sudija Karmel Ađijus odbio je zahtjev Radislava Krstića za prijevremeno oslobađanje iz zatvora, saopšteno je danas iz Mehanizma.