latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:25 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Novi Grad: Dani voćarstva i pčelarstva

Tradicionalna manifestacija, Dani pčelarstva,voćarstva i našeg sela održava se u Novom Gradu. Pored meda i drugih pčelinjih proizvoda posjetiocima je ponuđeno voće i povrće, kao i mliječni proizvodi.

Pčelari ističu da je ovo bila veoma nepovoljna godina za njih. Ipak potrudili su se da na dvodnevnoj manifestaciji predstave svoje proizvode.

- Izložili smo pčelinje proizvode, med,p ropolis, preparati od meda i ljekovitog bilja i više vrsta meda. Mi raspolažemo sa 5-6 vrsta meda - kaže Dragomir Kovačević iz Ravnica. 

Zoran Bursać iz Novog Grada ističe da je med u prvom planu.

- Uglavnom sve se vrti oko meda. Med i pčelarska oprema. Mnogi pitaju kakava je bila godina za pčelare, mnogo lošija nego prethodne - napominje Bursać.

Ni voćari u ovom dijelu Potkozarja neće ovu godinu pamtiti po posebnom urodu. Zato su oni koji se bave proizvodnjom sira i drugih mliječnih proizvoda zadovoljni.

- Ovdje sam donio jabuke ajdared, greni smit. Imam i vlastitu domaću rakiju viljemovku i jabukovaču - poručuje Branko Pavković iz Dobrljina.

Razvoj pooljprivrede zauzima značajno mjesto u startegiji razvoja Novog Grada. Manifestaciju su podržali i predstavnici Privredne komore Republike Srpske.

- Ono što je svakako važno da se kroz manifestaciju prezentuju domaći proizvodi. Proizvodi visokog kvaliteta i na taj način stvara jedna dobra konekcija između potrošača i proizvođača - rekao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Dijana Đaković, rukovodilac Područne komore Prijedor, ističe da će uvijem biti podržane ovakve manifestacije.

- Privredna komora ima jednu lijepu aktivnost kojom podržava ovakve manifestacije i apeluje na svijest potrošača i naših građana da prilkiom kupovine biraju domaće proizvode - riječi su Đakovićeve.

Sutra će biti održano i predavanje za pčelare o vrcanju meda i uzimljavanju pčela.