latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:36 ⇒ 12/09/2019 | 13:46 | Autor: RTRS

Povelja Kulina Bana - 830 godina od dokumenta pisanog na ćirilici

Danas se navršava 830 godina od postanka Povelje bana Kulina - najstarijeg sačuvanog dokumenta pisanog ćirilicom na srpskom narodnom jeziku. Povelja spada u privilegije i jedan od pet najfrekventnijih žanrova starosrpske poslovno-pravne pismenosti i nije riječ ni o kakvoj osnivačkoj povelji koja bi se mogla vezivati za početak državničke djelatnosti.

- "U ime oca i sina i svetoga duha. Јa, Ban bosanski Kulin, zaklinjem se tebi, kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima da ću pravi praijtelj biti vama od sada i dovijeka. I da ću pravi mir držati s vama i pravu vjeru dokle sam živ". 

Ovim riječima počinje Povelja bana Kulina napisana dubrovačkom knezu kojom dozvoljava dubrovčanima da njegovom teriotorijom putuju bez plaćanja carine. Povelja je prvi neizgubljeni pravni formular, a kao takvi postojali su i pretkulinovo vrijeme.

- Ona pripada srpskoj književnoj tradiciji po nekoliko osnova, po pismu-pisana je srpskom ćirilicom. Ustavom, po jeziku-to je srpski narodni govor sa primjesama staroslovenskog, odnosno crkvenoslovenskog jezika koji ima prodor u narod. Јezik i po svim tim elementima svoje strukture, riječima, leksici. Kad se ban Kulin zaklinje na kraju-"tako mi bože pomagaj i sje sveto evangelije", to je jedna molitvena formula onog vremena gdje državnik bez boga nije ni počinjao ni završavao, pa čak ni državnički pravni posao - ističe Zorica Nikitović, vanredni profesor na Katedri za srbistiku Filološkog fakulteta UNI Banjaluka.  

Danijel Dojčinović, viši asistent na Katedri za srbistiku Filološkog fakulteta UNI Banjaluka napominje datume iz Povelje Kulina Bana.

- Prava je sreća što je Dijak Radoje u kancelariji bana Kulina ostavio podatak kada je povelja izdata i ona je datirana 29. avgust 1189. od rođenja hristovog. Budući da je gregorijanski kalendar kod Srba zaživio krajem 19. i početkom 20. vijeka i upravo tada, 29. avgust postaje ustvari, 11. septembar po novom kalendaru - istakao je Dojčinović.

Posljednjih decenija bošnjački istoričari pokušavaju brojne istorijske činjenice,pa i ovu, da prekroje i iskrive, tvrdeći da je Povelja pisana "bosanskim" jezikom, odnosno bosančicom. Srpski istoričari i lingvisti i na ovaj dan te tvrdnje kategorički odbacuju.