latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:53 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Srpska prvi put sistematizovala sve mjere iz populacione politike (FOTO)

Predstavljena je naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera". Ovo je prvi korak ka donošenju Nacionalnog programa demografske obnove koji je predsjednica Republike najavila u decembru prošle godine. Studijom koju je ekspertski tim predstavio najvišim zvaničnicima Srpske obuhvaćene su dosadašnje, ali i buduće mjere populacione politike.

Nakon tri mjeseca analiza, pregleda dosadašnjih mjera i praksi u regionu i Evropskoj uniji - Republika Srpska je dobila naučno-istraživački dokument koji će biti ugrađen u Nacionalni program demografske obnove. Rukovodilac ekspertskog tima, demogaf Draško Marinković vidi prostor za optimizam i kaže, u prethodnih osam godina u Srpskoj u kontinuitetu raste broj rođenih.

- Žene koje smo analizirali trenutno skoro 2. 000 žena imaju koeficijent reprodukcije 1,6, to je dakle broj rođene djece po ženi. Trenutno je to u Republici Srpskoj 1,3. Sve one imaju želju da rode dvoje, odnosno troje djece. Želja im je 2,8 djece u prosjeku - kaže Draško Marinković, rukovodilac ekspertskog tima za izradu studije studija. 

Sastanak o demografskom razvoju i populacionoj politici (Foto: RTRS)

Upravo u toj želji Marinković vidi prostor za mjere populacione politike. Studija je tek početni korak ka sistemskim mjerama iz ove oblasti koje će biti vlasništvo cijelog društva kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Cilj je podizanje životnoh standarda naših stanovnika na svaki mogući način, a to znači obezbijediti veće plate onima koji su zaposleni, isto tako obezbijediti bolje uslove za život preko infrastrukture - poručila je Željka Cvijanović.

Iako ih je potrebno revidirati, dosadašnje mjere populacione politike daju rezultate utvrdila je studija. Srpska za ovo pitanje iz budžeta izdvaja 1,5 odsto. Prva diskusija održana je u Vladi, a na njoj i sličnima koje će biti održane razmatraće se rezultati dosadašnjih ali i buduće mjere. Predsjednik Vlade kaže, prije definisanja novih mjera, neophodno je odrediti i ciljne grupe.

- Da li je nama ciljna grupa prvo dijete, drugo ili treće dijete? Da li vidimo šta nam donosi i brži rezultat? Ako nama treba da se povećaju finansijska izdvajanja za prvorođeno dijete ili trećerođeno dijete, onda treba naredne mjere Vlada da koncipira u tom pravcu - ističe Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Među onima koje se već sprovode su prva pomoć za novorođenče, jednokratna pomoć za treće i četvrto dijete, besplatne tri vantjelesne oplodnje, besplatni udžbenici za učenike prvog i drugog razreda i odlikaše iz višečlanih porodica, stambeni krediti za mlade bračne parove, dječiji dodatak.

- Za jednokratnu novčanu pomoć pri rođenju djeteta, usklađivanje rada i roditeljstva, vrlo važno pitanje koje su majke istakle bile anketirane, zatim zaštita reproduktivnog zdravlja i sve druge mjere koje je teško taksativno pobrojati - istakla je Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Sastanak o demografskom razvoju i populacionoj politici (Foto: RTRS)

Najavljeno je i da će dio prihoda obezbijeđen od primjene Zakona o igrama na sreću biti usmjeren upravo u mjere populacione politike. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je prijedlog o dodjeli kredita mladim bračnim parovima koji bi bili otpisivani dobijanjem potomstva. Uz to plan je mališanima obezbijediti i besplatan boravak u predškolskim ustanovama.

- Cilj je ovog društva da napravi 100 odsto obuhvat sve djece za pretškolsko obrazovanje i da društvo nađe sredstva da obezbijedi da to bude bepsplatno za taj uzrast. Naravno da to nije jednostavno dosegnuti odmah, ali moramo da to planiramo - poručio je Dodik.

Na prezentaciji studije istaknuto je i da je Nacionalni program demografske obnove jedan od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku. Zbog toga je najavljeno da će sve mjere biti ugrađenje u institucionalna i zakonska rješenja, a Milorad Dodik iznio je prijedlog da budu koordinisane sa sličnim mjerama u Srbiji.