X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
11/09/2019 |  16:56 ⇒ 17:01 | Izvor: Nezavisne

Zenički rudari u suzama nakon 33 sata izašli iz jame

Zeničkim rudarima je laknulo kada im je saopšteno da će im biti uplaćeni topli obroci i plaće, nakon čega su poslije više od 33 sata provedena u jami izašli na površinu u suzama. Prljavi od rudarske prašine, ali čistog obraza obratili su se javnosti i poručili da će se nastaviti boriti.
Zenički rudari (foto: D. Pašalić) -
Zenički rudari (foto: D. Pašalić)

Zeničkim rudarima je laknulo kada im je saopšteno da će im biti uplaćeni topli obroci i plate, nakon čega su poslije više od 33 sata provedena u jami izašli na površinu u suzama. Prljavi od rudarske prašine, ali čistog obraza obratili su se javnosti i poručili da će se nastaviti boriti.

Nakon više od 33 sata provedena ispod zemlje zenički komorati izašli su na površinu, umorni i iscrpljeni, i to nakon što su se svojoj borbom uspjeli izboriti za deblokadu računa rudnika i isplatu toplog obroka i plata. Dočekani su aplauzom, kao pravi heroji.

Uz zagrljaje svojih kolega prošli su do lampare, a zatim i zapalili prve cigarete. Nisu štedjeli riječi da kažu kako se osjećaju, a kroz suze su prozvali i krivce za ovu situaciju, javlja Kliks.

Predsjednik podružnice Sindikata Stare jame Elvedin Avdić je kazao da su rudari koji su izašli radili i da je to samo jedna smjena.

Služba Hitna pomoć u pogone zeničkog rudnika dolazila je sedam puta, odvozila je rudare u zeničku bolnicu gdje im je ustanovljena iscrpljenost nakon čega su upućeni na kućnu njegu.

Sve to, uz štrajk glađu, bila je cijena njihove pobjede koju je potvrdio i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić nakon obavljenog sastanka u RMU Zenica s direktorom Nevzetom Vrškićem koji je danas imao sastanak s Bajazitom Јašarevićem nakon čega je završio aktivnosti i u Poreznoj upravi.

Podsjetimo, zenički rudari u strajk su stupili 6. septembra, a s obzirom da im kolektivni ugovori ističu danas, generalni štrajk bio je planiran za 13. septembar, ali do njega neće doći.