latinica  ћирилица
11/09/2019 |  17:06 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Tradicionalno branje trave ive na Ozrenu

Stotine berača ljekovite trave ive pohodile su danas vrh Gostilja na Ozrenu. Trava iva bere se 11.septembra, na praznik Usjekovanje glave Јovana krstitelja. Branje ove trave na Ozrenu od prošle godine je pod zaštitom UNESKO-a.

Uvjereni u njenu ljekovitost ka vrhu Gostilja na nadmorskoj visini preko 700 metara pješačili su i mladi i stari. Svi su željeli ubrati travu, na koju su vijekovima stanovnici Ozrena ponosni.

- Ona je baš ovdje ukorijenjena, udomaćena, čim je vlažnost ostane korijen i ona opet oživi, zato se i kaže "zaklela se trava iva da od mrtva pravi živa" - Tkaže Brankica Sofrenić iz Boljanića.

Ruža Ninković iz Tekućice ističe da baš važnost ovog datuma.

- Baš danas se mora nabrati i to hvala Bogu koristi baš danas. Beri ti i drugi dan , ali ovo je zakon danas nabrati - tvrdi Ruža Ninković.

Sa beračima i mještanima na vrh Gostilja u pratnji gradonačelnika Doboja popeo se i kineski ambasador. Čaj skuvan od lanjske trave ive dopao mu se, a kaže da i u Kini ima slična ljekovita travka.

- To je slično kao iva ali tako se ne zove, to takođe ima sličnu funkciju i imamo neke priče oko toga - poručio je Ji Ping, ambasador Kine u BiH.

Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja, volio bi pobratimljenje sa Kinezima.

- Čak sam ja predložio da nađemo grad u Kini koji ima ljekovito bilje, da nam ambasador pomogne kako bi se pobratimili i to bi mislim bio jedinsten slučaj možda i u svijetu - napominje Јerinić.

Običaj je ušao na UNESKO-vu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske. To je obaveza nadležnima da zaštite sam lokalitet Gostilja i branje trave ive.

- Trava iva će se i dalje brati, i dalje će je mještani Gostilja, Doboja, Ozrena i čitave Srpske i šire praktikovati ovaj običaj, s tim da će postojati određena pravila da se ne čupa iz korijena, da se siječe makazicama - kaže Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu.

Inicijativu za zaštitu branja trave ive pokrenuli su u Sokolskom društvu iz Boljanića. To je podržao, a potom i kandidovao Muzej u Doboju i resorno ministarstvo.