X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/09/2019 |  17:31 | Izvor: SRNA

Brnabić: Јačati odnose sa Amerikom

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na sastanku sa delegacijom američke Nacionalne garde Ohaja da bi trebalo nastaviti isticanje pozitivnih primjera istorijskog savezništva Srbije i SAD i raditi na oblastima od zajedničkog interesa sa ciljem jačanja odnosa dvije strane.
Heris i Brnabić - Foto: SRNA
Heris i BrnabićFoto: SRNA

U razgovoru sa delegacijom Nacionalne garde Ohaja, koju je predvodio general-major Džon Heris, iskazana je želja da se nastavi dosadašnja uspješna saradnja, budući da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti zajedničkog rada sa SAD, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Državno partnerstvo sa Nacionalnom gardom Ohaja, kao jedno od najdinamičnijih komponenti bilateralne saradnje, dio je nastojanja naše strane da se kroz konkretne oblike povezivanja unaprede sveukupni odnosi - navela je Brnabićeva.

Osim isticanja značaja vojne i civilno-vojne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva, želja Srbije je, kako se dodaje u saopštenju, potvrđivanje i unapređenje civilne saradnje.

Brnabićeva je rekla da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa i izrazila zadovoljstvo što u Srbiji posluje veliki broj značajnih američkih kompanija.

Premijerka Srbije boravila je u januaru u posjeti američkim saveznim državama Ohajo i Džordžija, pri čemu se sastala i sa najvišim rukovodstvom Nacionalne garde Ohaja.

Tom prilikom potvrđen je značaj Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, koji se 13 godina realizuje kroz odličnu saradnju Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Današnjem sastanku prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.