X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
11/09/2019 |  18:00 ⇒ 20:45 | Izvor: RTRS

Sud BiH odgodio naplatu 30 miliona KM duga, koji UIO treba da isplati Srpskoj

Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijeće žalbu na odluku Suda BiH kojom se četvrti put odgađa prinudna naplata duga od oko 30 miliona maraka, koji Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba da isplati Republici Srpskoj, zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu. Zbog nezakonitog postupanja sudije u ovom predmetu, Pravobranilaštvo je podnijelo i prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Najnovijom odlukom Suda BiH, prinudna naplata oko 30 miliona maraka odgođena je najkasnije do 11. marta naredne godine. U Pravobranilaštvu RS kažu da je ovakva odluka nezakonita, jer je izvršni potupak pravosnažno okončan, odbačena je apelacija Uprave za indiretkno oporezivanje i više nema pravih lijekova kojima bi Srpskoj bila osporena isplata navedenog iznosa.

- Sud BiH ovakvom odlukom pokušava nanijeti štetu Republici Srpskoj. Napominjemo da je nesprovođenje pravosnažnog sudskog akta pitanje odgovornoasti i to treba znati - rekao je Milomir Govedarica pravobranilac Republike Srpske.

Iz Uprave za indikretno oporezivanje BiH, ne spore sudsku odluku o isplati 30 miliona maraka Republici Srpskoj, ali su zatražili da se pronađe novi način isplate. Zatražili su da ta sredstva, umjesto sa jedinstvenog računa UIO, budu isplaćena iz Trezora BiH.

- Iz razloga što je do sada skinuto 4,6 miliona KM sa računa UIO i to je stvorilo ogromne probleme u zakonitom radu uprave. Naime novac je skinut sa depozitnih računa, gdje je novac građana, pravnih i fizičkih lica, koji su depozite polagali u smislu osiguranja duga u carinskom postupku - istakao je Ratko Kovačević, portpraol Uprave za indirektno oporezivanje.  

Zbog ovoga bi se Uprava za indiretkno oporezivanje mogla suočiti i sa stotinama tužbi pravnih i fizičkih lica, kaže Kovačević. Osim toga, ako bi se novac skidao sa uplatnih računa javnih prihoda po onovu indiretknih poreza, to bi značilo da se dug Srpskoj isplaćuje i iz njenih vlastitih sredstava, odnosno onih 32,19 odsto, koji joj se sada isplaćuju. Sa druge strane iz Pravobranilštva Srpske poručuju da će nastaviti aktivnosti na prinudnoj naplati duga i da se novim odgađanjem, samo povećava iznos zatezne kamate. Podsjećamo, Sud BiH u maju 2015. godine donio je presudu kojom je UIO obavezana da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, a u međuvremenu je taj dug narastao na skoro 30 miliona.